U fokusu

Situacija u Gazi

Čak 90 posto stanovnika i stanovnica Gaze živi ispod granice siromaštva

Čak 90 posto stanovnika i stanovnica Gaze živi ispod granice siromaštva

Voditelj Narodnog odbora protiv opsade Jamal Al-Khodari opisao je životne uvjete u pojasu Gaze kao ‘katastrofalne’, nakon najnovijeg izraelskog rata.

U svom priopćenju Al-Khodari je naveo da više od 90 posto građana i građanki u Gazi živi ispod granice siromaštva, zbog naglog porasta stope nezaposlenosti.

“Raseljeni/e stanovnici/e Gaze, koji žive u skloništima nemaju osnovne životne potrebe, a nakon uništenja gotovo svih objekata ne postoje niti usluge kao što su struja, voda i zbrinjavanje otpadnih voda”, rekao je Al-Khodari.

Al-Khodari je rekao da oko 95 posto vode u Gazi nije za piće te da je morska voda također zagađena zbog 40 milijuna litara nepročišćenih otpadnih voda koje se u nju izlijevaju svaki dan. “To ima katastrofalne posljedice na zdravlje ljudi i ribarsku industriju”, prenosi Middle East Monitor (MEM).

Što se tiče infrastrukture, Al-Khodari je naglasio kako je već uništena prije posljednjeg izraelskog rata zbog izraelske opsade kao i zračnih udara tijekom rata.

“U principu, svi aspekti života su teško pogođeni, uključujući i poljoprivredni sektor Poljoprivredno zemljište je zagađeno otrovnim materijalima izraelskih raketa koje su pogodile farme”, rekao je Al-Khodari. 

Al-Khodari je pozvao sve svjetske institucije, kao i sve arapske organizacije da hitno ponude brza rješenja kako bi spasili živote stanovnika i stanovnica Gaze