U fokusu

Ljudska prava

Održavanjem Povorke ponosa Srbija šalje jak signal Europskoj uniji

Održavanjem Povorke ponosa Srbija šalje jak signal Europskoj uniji

Predstavnik Vlade Njemačke za ljudska prava Kristof Strasser izjavio je u petak u Beogradu da će Srbija poslati jak i pozitivan signal Europskoj uniji (EU) ako se održi Povorke ponosa, jer će time pokazati da je spremna garantirati poštivanje osnovnih ljudskih prava, javlja BETA.

“Ne znam kakve bi posljedice imalo neodržavanje Povorke ponosa na dosadašnji tijek procesa europskih integracija, ali ako bi ona bila održana, to bi za EU bio jasan signal da je Srbija spremna garantirati ljudska prava o kojima se pregovara u poglavljima 23 i 24, ali i poštovanje svojih zakona i Ustava”, kazao je Strasser novinarima na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanja EU”.

“Slika koja je otišla iz Srbije 2010. godine, kada je tijekom Parade bilo nasilja na ulicama, nije dobra slika, to nije dobro za imidž jedne zemlje i za Srbiju je bolje da je što prije promjeni”, naveo je njemački službenik.

Strasser, koji se u četvrtak sastao s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, ministricom zaduženom za EU integracije Jadrankom Joksimović i ministricom državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, najavio je da će se razgovori s predstavnicima vlade povodom Povorke ponosa nastaviti.

I članica Europskog parlamenta Teri Reintke istakla je da bi održavanje Parade bilo dobro za Srbiju.

“Ovdje nije samo riječ o Europi, ovdje je u pitanju poštivanje vašeg Ustava i zakona, pravo na slobodu okupljanja je jedno od osnovnih prava, to je u interesu građana Srbije”, ukazala je ona.