U fokusu

obrazovanje kao ulaganje, a ne trošak

Jesmo li kao društvo odgovorili na potrebe koje od nas očekuju djeca i mladi?

Jesmo li kao društvo odgovorili na potrebe koje od nas očekuju djeca i mladi?

Facebook

Forum za slobodu odgoja, koji provodi suvremene i kvalitetne obrazovne programe te utječe na javne politike vodeći se načelima pravednosti, nenasilja, otvorene komunikacije, cjeloživotnog učenja i kritičkog mišljenja, povodom prvog dana škole objavio je priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti:

Društvo koje brine o svojoj budućnosti gleda na obrazovanje kao na ulaganje, a ne kao trošak. Društvo koje želi imati kvalitetne ljude sutra, gleda na nastavnike i nastavnice kao glavne tvorce/kinje te budućnosti te im iskazuje poštovanje i čuva njihov društveni status. Društvo koje želi biti neovisno i održivo, već danas poučava djecu i mlade znanjima, vještinama i stavovima koja će im otvoriti vrata svijeta i omogućiti da budu subjekti u globaliziranom svijetu. Društvo koje želi biti priznato među drugim suvremenih društava poučava djecu i mlade da poštuju i čuvaju plemenite dijelove vlastitog povijesnog i kulturnog naslijeđa uvijek imajući na umu poštovanje prema onima koji su različiti.

Na početku nove školske godine moramo se zapitati jesmo li kao društvo odgovorili na potrebe koje od nas očekuju djeca i mladi. Pripremamo li ih za složeni svijet u kojem će rasti i živjeti? Razmišljamo li uopće gdje kao društvo, kao zajednica slobodnih građana i građanki, idemo i gdje želimo biti za pet ili deset godina?

I u ovu školsku godinu ulazimo sa strepnjom oko statusa odgojno-obrazovnih djelatnika i djelatnica koji/e rade u školama, oko toga imaju li škole osnovna materijalna sredstva za rad. Mnoge činjenice govore kako i koliko je teško stanje sustava, koliko smo zanemarili sustav obrazovanja koji je toliko važan za budućnost ove zemlje. Sve dok obrazovanje shvaćamo kao trošak, a ne kao ulaganje, nemamo odgovoran odnos prema budućnosti Hrvatske. Stoga, ne smijemo se čuditi niti od toga raditi velike novinske naslove ako neka buduća međunarodna istraživanja budu pokazala ne tako dobre rezultate naših učenika i učenica.

U novu školsku godinu ulazimo bez sustavno i kvalitetno uvedenog Građanskog odgoja i obrazovanja čime djeci i mladima uskraćujemo potpuni razvoj društvenih i građanskih kompetencija. Stoga se ne smijemo čuditi ako nam neko buduće istraživanje pokaže kako srednjoškolci i srednjoškolke smatraju kako su građani i građanke samo oni/e koji/e žive u gradu, da zakone donosi Ustavni sud, da na izborima biramo ‘vođe’ koje ne smijemo pitati za odgovornost sve do sljedećih izbora.

Nova školska godina započinje i s raspravama kako će se ubuduće pisati udžbenici i kako će se predavati u našim školama. Svako korištenje obrazovnog sustava za dobivanje dnevnopolitičkih bitaka nije mudro i nije odgovoran odnos prema budućnosti ove zemlje. Smatramo kako te i takve rasprave suvremena hrvatska demokracija i hrvatski obrazovni sustav ne zaslužuju. Stoga, ne smijemo se čuditi ako kroz nekoliko godina počnemo brati čudne plodove ovih naših rasprava i nemudrih odluka u obrazovnom sustavu.

Svaka školska godina je iznimno važna, presudna i prijelomna, pa tako i školska godina 2014./15.

I ovu školsku godinu će obilježiti entuzijazam učitelja/ica, nastavnika/ca, profesora/ica i stručnih suradnika/ca koji će usprkos svim nedaćama dati sve od sebe da učenike i učenice pouče novim znanjima, opreme novim vještinama i otvore nove vidike. Znamo kako će dobar dio učitelja/ica, nastavnika/ca i profesora/ica dati i vlastita financijska sredstva kako bi održali kvalitetu nastave, kako bi na najbolji mogući način poučili učenike/ce. Već sada im želimo zahvaliti za sve dobro što će napraviti ove godine.

No, ova školska godina budi i jednu nadu, a to je da će hrvatsko obrazovanje konačno dobiti svoju Strategiju koja će dati jasan smjer razvoja naših škola. Iskreno se nadamo kako će odgovorni za donošenje ove odluke naći dovoljno volje i želje, biti otvoreni za konsenzus i dijalog kako bi ta Strategija izrijekom potvrdila: obrazovanje i njegova kvaliteta je državni i nacionalni interes, obrazovanje nije trošak već ulaganje u budućnost. Samo tako – zajedničkim radom – možemo učiniti naš škole ugodnim mjestom učenja, istraživanja i druženja.

Učenicima/ama, roditeljima, učiteljima/cama, stručnim suradnicima/cima želimo sretnu i nadahnjujuću novu školsku godinu.