U fokusu

Osijek kao grad tolerancije i prihvaćanja

‘Odbijamo biti vreće za udaranje i mete za pljuvanje’

‘Odbijamo biti vreće za udaranje i mete za pljuvanje’

LIBERos

Povodom prvog Osijek Pridea, koji će se održati u subotu, organizatori i organizatorice su objavili poziv kojeg donosimo u cijelosti:

Drage sugrađanke i dragi sugrađani,

prijateljice i prijatelji, suborci u borbi za jednakopravnost, pozivamo vas da nam se pridružite na prvom Osijek Prideu, 6. rujna 2014, na Trgu Ante Starčevića od 11 sati, Povorci ponosa LGBTIQ osoba, njihovih obitelji, prijateljica i prijatelja u borbi za ravnopravniji i sigurniji grad u kojem svi zajedno živimo.

Povorka će se kretati od Trga Ante Starčevića, preko Ribarske ulice, Šetalištem kardinala Franje Šepera, ulicom Vjekoslava Hengla preko Sakuntala parka i Kapucinskom ulicom natrag do Trga Ante Starčevića. Nakon šetnje prisutnima će se obrati organizacijski odbor kao i gosti/gošće Osijek Pridea.

Povorkom ponosa želimo reći da smo mi: lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksulne i queer osobe vaše kćeri i vaši sinovi, da živimo pored vas kao vaši susjedi, prijatelji, kolege i suradnici. Kao i svi, želimo da se osjećamo prihvaćeno i sigurno, želimo živjeti bez straha i srama zbog toga što smo različiti. Ne želimo biti diskriminirani u školama, na fakultetima i radnim mjestima. Odbijamo biti vreće za udaranje i mete za pljuvanje. Ne želimo strahovati hoćemo li izgubiti krov nad glavom zbog svojeg rodnog ili seksualnog identiteta. Želimo slobodno i ponosno hodati ulicama našeg grada, jer za njegovu su se slobodu borili i naši očevi. Za slobodan Osijek borili su se i neki od nas. Ideja slobode podrazumijeva slobodu i sigurnost, poštovanje i jednakopravnost za sve nas. Bili smo zajedno na ratištu, u podrumima i izbjeglištvu. Bit ćemo zajedno i u miru.

Pokažimo da je Osijek grad tolerancije i prihvaćanja. Izlazimo na ulicu da kažemo da LGBTIQ prava nisu nikakva posebna prava. Tražimo da budemo dio onoga što već postoji, a za što smo mi uskraćeni. Ponosni smo građani Osijeka koji, kao i mnogi drugi, žele da naš grad bude siguran za sve njegove građanke i građane. U ostvarenju tog cilja trebamo podršku svih vas. Zato dođite na Osijek Pride i napravite zajedno sa nama tih 1.259 koraka.