U fokusuVideo

Prijetnje smrću i zlostavljanje

Napad na Anitu Sarkeesian

Napad na Anitu Sarkeesian

Anita Sarkeesian, kritičarka pop kulture koja piše za Feminist Frequency, suočila se s dosad najvećim prijetnjama smrću zbog kojih je bila prisiljena napustiti svoj dom.

Podsjetimo, Anita Sarkeesian započela je Kickstarter kampanju kako bi analizirala kako se opisuje žene u video igrama. Upoznata s usporavanjima, očekivala je rodne uvrede i dosadne šale o kuhinjama i sendvičima. No, nakon kampanje našla se na meti tisuća komentara s prijetnjama nasiljem, silovanjem pa čak i ubojstvom.

Njezin članak na Wikipediji vandalizirali su desetci korisnika s različitih IP adresa. Maltretirana je i s pornografskim uracima u kojima njezinu virtualnu junakinju siluju drugi likovi iz video igara. Posebice uporan zlostavljač stvorio je video igru gdje se pozivalo ljude da “pretuku kuju”, nakon čega je virtualna Sarkeesian završila krvava i puna modrica.

Nekoliko sati nakon na Twitteru je napisala da je sigurna i da su vlasti o svemu obaviještene. “Ne odustajem, ovo zlostavljanje žena mora prestati”, dodala je na kraju.