U fokusu

Izmjene Zakona o referendumu

Gdje će se skupljati potpisi za referendume?

Gdje će se skupljati potpisi za referendume?

Budući da se pravila za referendum nisu izmijenila kroz promjene Ustava, vladajući su odlučili promjene provesti kroz Zakon o referendumu, a jedna od novosti je i izmjena mjesta na kojima će se moći prikupljati potpisi. To bi se ubuduće trebalo obavljati u uredima državne uprave i tijelima regionalne i lokalne samouprave, poručio je predsjednik saborskog Odobora za Ustav Peđa Grbin.

Takav je prijedlog oporbi neprihvatljiv, što je za tportal prokomentirao Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista: “Namjera da mjesta potpisivanja budu uredi državni uprave, to znam, ta je ideja duže vrijeme prisutna u vladajućim redovima. To je jedan od najperfidnijih načina da se građanske inicijative svedu na minimum. Primjerice, u Sloveniji gdje postoji takav model, broj potpisa koji se traži je deset puta manji nego u Hrvatskoj, zbog toga broj dana koji bi se ostavio za prikupljanje potpisa nije od presudene važnosti. Osim toga, ako govorimo o uredima državne uprave, radi se o 20 mjesta u cijeloj Hrvatskoj. Znači, oni govore da bi samo u 20 kanelarija dozvolili potpise i to samo radnim danom i za vrijeme radnog vremena. To je neprihvatljivo”.

Uz to, najavljenim izmjenama trebalo bi se i definirati pitanje financiranja kampanja, vjerojatno po uzoru na to kako je to napravljeno u izbornim kampanjama. U tom slučaju se više ne bi moglo dogoditi da nisu poznati podaci o tome tko financira kampanju i na koji način.