U fokusu

opet primirje

Počelo trodnevno primirje Izraela i Palestine

Počelo trodnevno primirje Izraela i Palestine

Twitter

Sinoć  u jedan sat iza ponoći stupio je na snagu 72-satni prekid vatre između Izraela i Palestine, javlja Anadolu Agency (AA), a prenosi radiosarajevo.ba.

Prekid vatre prihvatile su obje strane na prijedlog Egipta.

“Cilj novog primirja je dostavljanje neophodne humanitarne pomoći, kao i pripremanje terena za obnovu infrastrukture. Također je potrebno provesti pregovore kako bi se održao trajan i sveobuhvatan prekid vatre”, priopćilo je egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Član palestinske delegacije i zamjenik predsjednika Palestinskog demokratskog fronta oslobođenja Kays Abdulkerim obavijestio je Egipat da je palestinska strana prihvatila trodnevno primirje s Izraelom.

Zasad nije priopćenoo gdje se nalazi izraelska delegacija za pregovore.                                   

Predsjednik palestinske delegacije za pregovore i jedan od visokih zvaničnika Hamasa Azzam al-Ahmed kazao je kako se izraelska delegacija nalazi u Kairu kako bi započela nove pregovore o uspostavljanju dugotrajnog primirja.

Glasnogovornica izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Amira Oron u razgovoru s novinarom AA istaknula je da Izrael neće slati svoju delegaciju u Egipat dok ne budu sigurni da se palestinska strana pridržava primirja.

Palestinski uvjeti za postizanje primirja su izgradnja luka i aerodroma, ukidanje embarga, povlačenje izraelske vojske na položaje gdje su bili prije 7. jula, kada su počeli napade na Gazu, omogućiti slobodu kretanja ribarima u Gazi, zatim oslobađanje zatvorenika uhapšenih prije potpisivanja mirovnog sporazuma u Oslu, kao i oslobađanje četvrte grupe zarobljenika te da se Izrael pridržava ovog sporazuma.

Izraelska strana ima dva zahtjeva, a to su da Hamas prihvati neprekidno primirje kako bi se Gaza ponovo izgradila, kao i razoružavanje Hamasa. Palestinska strana u potpunosti se protivi posljednjem zahtjevu.

Izrael je 7. srpnja započeo vojnu operaciju na Gazu zračnim i pomorskim snagama koju je nazvao “Zaštitna linija”, a 17. srpnja krenuo je s kopnenom ofanzivom na Gazu. Tijekom izraelskih napada poginulo je najmanje 1.939 osoba, a oko 10 tisuća je ranjeno.

Izraelska ofenziva na Gazu uzrokovala je brojne propalestinske prosvjede diljem svijeta, a posljednji o kojem smo izvijestile odvio se ispred Bijele kuće gdje se okupilo preko 20 tisuća prosvjednika i prosvjednica.