U fokusu

Orbanizam

Porast totalitarizma i fašizma u srcu Europe

Porast totalitarizma i fašizma u srcu Europe

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je kako želi okončati liberalnu demokraciju u korist ‘neliberalne’ države po uzoru na Rusiju i Tursku, izvijestio je jučer tportal.

Orban tvrdi da je ‘era liberalne demokracije gotova’ i najavljuje osnivanje parlamentarnog povjerenstva za nadzor ‘stranaca koji pokušavaju zadobiti utjecaj u Mađarskoj’.

Viktor Orban i njegova stranka desnog centra Fidesz učvrstila je svoju vlast nakon izborne pobjede 2010., potkopavajući neovisnost institucija sudstva i središnje banke, a velikom većinom glasova izabran je ponovo za premijera u travnju ove godine.

Uz Orbanov Fidesz koji je osvojio 133 od ukupno 199 mandata, druga stranka po broju glasova je Jobbik, stranka krajnje desnice, poznata po svom nacionalizmu i antisemitizmu, s osvojena 23 mandata.  No, Jobbik ima i svoja tri zastupnika u Europskom parlamentu.

Odmah nakon izbora, vlada se okomila na nevladine organizacije. Optužili su četiri nevladine organizacije da dobivaju donacije od Norveške, samo zato što su kritizirale rad mađarske vlade. Tom je prilikom Orban rekao kako organizacije civilnog društva financirane novcem iz inozemstva moraju biti pod nadzorom, jer ih on smatra agentima stranih sila.

“To nisu pripadnici civilnog društva, već plaćeni politički aktivisti koji pokušavaju pomoći stranim interesima ovdje”, rekao je Orban. “Dobro je da je u svrhu nadzora utjecaja stranaca osnovano parlamentarno povjerenstvo”, dodao je.

Ali, ni to nije sve.

U prošlom je mandatu, Orbanova vladajuća stranka iskoristila svoju većinu u parlamentu kako bi izmijenila stotine zakona, među kojima i temeljne, za čiju izmjenu je potrebna dvotrećinska većina.

Na isti način su u ožujku prošle godine s 265 glasova ‘za’, 11 glasova ‘protiv’ i 23 suzdržana glasa mađarski zastupnici velikom većinom usvojili sporne izmjene Ustava kojima se, prema tvrdnjama kritičara, ugrožavaju demokratska prava i slobode, te kojima se na snagu vraćaju odredbe što je ranije poništio Ustavni sud.

Druga stranka po jačini, Jobbik, koji po svojoj retorici i postupcima podsjeća na Hitlerovu Nacionalsocijalističku partiju iz sredine tridesetih godina prošlog stoljeća, prosvjedovala je prošle godine kada je Budimpešta izabrana za grad domaćin Svjetskog židovskog kongresa, a tražili su i da se načini spisak Židova u Mađarskoj, zbog ‘nacionalne sigurnosti’.

Dvojica zastupnika Jobbika u veljače ove godine su kroz prozor mađarskog parlamenta bacili zastave Europske unije vičući “Živjela sloboda, živjela domovina, maknimo ovaj simbol veleizdaje”.

Iako mnogi kritičari optužuju Fidesz za ograničavanje medijskih sloboda i demokratskih kontrola, Orban to niječe.

Politička klima u Mađarskoj je zabrinjavajuća. Porast antisemitizma, mržnja prema Romima, kao i ograničavanje slobode medija, neće donijeti ništa dobro niti narodu u Mađarskoj, niti Europi.

No, Orbanovom Fideszu i njihovom savezniku Jobbiku, koliko god ih kritičari i oporba proglašavali pogubnima za demokraciju, očito popularnost raste.

I sve se to događa u demokratskoj zemlji u srcu Europe.