U fokusu

Novi udar na žene

Novi srednji vijek

Novi srednji vijek

Nakon što je vijest o sakaćenju svih djevojaka i žena obišla svijet, ISIS se sada pravda da to nije naredio.

Međutim, u sirijskom gradu Raqqa, koji je ISIS zauzeo ranije ove godine, djeluje brigada Al-Khansaa koja ima zadatak uhititi bilo koju ženu koja ne slijedi strogi šerijatski zakon, uključujući potpunu pokrivenost u javnost i izlazak iz kuće isključivo u muškoj pratnji, javlja The Atlantic.

“Osnovali smo brigadu za podizanje svijesti o našoj vjeri među ženama i kaznit ćemo svaku ženu koja se ne pridržava zakona”, kaže Abu Ahmed, ISIS-ov dužnosnik u Raqqi.

Al-Khansaa je isključivo ženska brigada koja treba ‘podići svijest među ženama i uhititi i kazniti žene koje ne slijede ispravno religiju’.

Žene koje djeluju u brigadi su ili žene iz Raqqe koje su željele sudjelovati u aktivnostima ISIS-a, ili su supruge mudžahedina koji se bore u drugim dijelovima Sirije ili regije.

Lokalni medijski aktivist, Abu Hamza kaže kako ISIS terorizira žene. Kaže kako članice brigade pretresaju djevojke u školama te da su uhitile 10 učenica koje su bile premršave. Neke su pak optužene za nošenje kopče za kosu ispod vela, jer to kao više otkriva njihova lica.

Abu Hamza je rekao kako su djevojke zbog toga provele šest sati u ISIS-ovu pritvoru, te da su bile bičevane.

“Brigada je stvorila strah među ženama i djevojkama u Raqqi. Hodaju po gradu, gledaju žene na ulicama, pljačkaju po školama, uhićuju djevojke i drže ih satima, kaže Hamza.