U fokusu

zadovoljni ishodom svoje akcije

Sindikati predali Saboru 612.000 potpisa: Tijekom rujna novi referendum?

Sindikati predali Saboru 612.000 potpisa: Tijekom rujna novi referendum?

S.K.

Predstavnici i predstavnice 17 sindikata predali/e su danas Hrvatskom saboru više od 612.000 potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi građani i građanke odlučili/e o donošenju zakona kojim bi se u potpunosti zabranilo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnim službama, prenose hrvatski mediji.

Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je kako će se poštivati svi demokratski propisi te da referendumske inicijative nisu ništa novo u Hrvatskoj. Nije želio nagađati koliko će cijela procedura trajati i može li se referendum raspisati već u rujnu, kako sindikati očekuju.

“Ne mogu sada govoriti kada će koji odbor uzeti u razmatranje referendumski zahtjev. Očekujem da će se sve odvijati u skladu s dosadašnjim standardima, a ako se oni probiju, pisat ću odborima, kao i do sada”, poručio je Leko.

Željko Stipić iz sindikata Preporod rekao je da su sindikati zadovoljni jer su u 2,5 mjeseca uspjeli organizirati akciju i prikupiti potrebne potpise.

Poručio je kako su u cijeli taj posao ušli pošteno te se nadaju kako ovoga puta neće biti odugovlačenja procedure već da će se referendum raspisati u razumnom roku.

Stipić se pribojava scenarija u kojem bi državna tijela na različitim razinama pokrenula aktivnosti suprotne onome o čemu bi građani i građanke trebali/e odlučiti na referendumu.