U fokusu

Nasilje je nedopustivo

Ženska mreža Hrvatske izražava solidarnost i podršku Ženama u crnom

Ženska mreža Hrvatske izražava solidarnost i podršku Ženama u crnom

Ženska mreža Hrvatske objavila je priopćenje povodom napada na aktiviste i aktivistkinje organizacije Žene u crnom, koje prenosimo u cijelosti.

Ženska mreža Hrvatske u povodu napada na aktivistice i aktiviste ženske feminističke, antimilitarističke mirovne organizacije Žene u crnom i mirovne aktivistkinje i aktiviste koji su krenuli biciklima na obilježavanje ratnog zločina počinjenog u Srebrenici prije 19 godina, izražava svoju solidarnost i podršku mirovnim aktivisticama i aktivistima te oštro osuđuje napad.  Napad se dogodio u utorak, 8. srpnja, na Gradskom trgu u Valjevu dok je održavana protestna akcija pod nazivom “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.

Podsjećamo države u regiji da su dužne osigurati zaštitu i garantirati sigurnost za braniteljice i branitelje ljudskih prava, te same raditi na stvaranju uvjeta za suočavanje s prošlošću i tranzicijsku pravdu jer je to jedini put za dugoročno osiguranje mira.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da iskoristi sve mehanizme kojima će se osigurati zaštita i neometan rad braniteljicama i braniteljima ljudskih prava kao i procesuiranje svi onih koji nad njima provode nasilje.

Ženska mreža, koja sudjeluje u regionalnoj inicijativi za Ženski sud – feministički pristup pravdi, pridružuje se brojnim nevladinim organizacijama i mirovnim inicijativama u regiji u današnjem obilježavanju sjećanja na zločin u Srebrenci. Ujedno, podsjećamo na brojne zločine koji su se tijekom rata dogodili u Hrvatskoj i u ime Hrvatske, a o kojima se još uvijek ne progovara na pravi način uz uvažavanje svih žrtava rata.