U fokusu

Antigej prosvjedi

Prosvjedi protiv Pridea u Sofiji

Prosvjedi protiv Pridea u Sofiji

Sedmi LGBTIQ Pride održao se prošle subote u Sofiji apelirajući na crkvu i državu da istospolnoj zajednici omoguće prava, javlja GayStarNews. Oko dvjestotinjak ljudi u povorci štitilo je par stotina predstavnika policije. Originalno je bilo zamišljeno da se Pride održi 21. lipnja, ali su organizatori odgodili povorku zbog poštovanja prema ljudima koji su poginuli u poplavama koje su se tog tjedna zadesile Bugarsku.

U trenutcima kada je povorka trebala proći kraj spomenika Vasilija Levskog, u centru grada, zaustavljena je od strane anti-gej prosvjednika, zbog čega se povorka morala preusmjeriti drugim putem. Pretpostavlja se da je Bugarska Ortodoksna Crkva, svojim osuđivanjem povorke, nazivanjem Pridea “povorka ponosnog grijeha”, potaknula još više na anti prosvjede. Posebno su bile zabrinjavajuće izjave poput: “Oni su opasnost za odgoj naše djece. Uništavaju temelje naše tradicionalne obitelji i zdravstvena su prijetnja našem društvu.”

Veliki broj stranih ambasadora dalo je svoju potrporu i podršku u obliku izjave objavljene na stranicama britanskog veleposlanstva u Sofiji. U izjavi stoji kako je promicanje prava svih LGBTIQ osoba veoma važan faktor jednog civiliziranog i tolerantnog društva te kao takav neizostavljiv u jednoj demokratskoj državi. Izjava je potpisana od strane ambasadora Velike Britanije, Nizozemske, Belgije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Finske, Norveške, Irske, Njemačke, Danske i Južnoafričke Republike.