U fokusu

Nejednakost potvrđena još jednom

Iako su žene bolje liderice, muškarci su i dalje traženiji

Iako su žene bolje liderice, muškarci su i dalje traženiji

Ketchum je jedna od vodećih svjetskih agencija za odnose s javnošću koja je po treći put provela studiju “Ketchum Leadership Communication Monitor (KLCM) u kojoj istražuje razinu povjerenja u vodstvo.

Ove je godine studija provedena na 6500 ispitanika/ica u 13 zemalja s fokusom na vezu između efikasne komunikacije i vodstva. Međutim, ono što je novo u ovogodišnjem istraživanju jest veza između liderstva i spola.

Rezultati su pokazali kako se žene liderice smatraju znatno boljima od svojih muških kolega u sve četiri najvažnije karakteristike lidera/ica, kao i u deset od ukupno četrnaest osobina koje se povezuju s uspješnim vodstvom. Ipak, 54 posto ispitanika/ica smatra kako su muškarci ti koji bi trebali voditi svijet u sljedećih pet godina.

Ovi podaci pokazuju kako i dalje živimo u snažno patrijarhalno obojenom svijetu u kojem se ženama dopušta napredak do tzv. “staklenog stropa”, ali ne i dalje od toga. Slične rezultate pokazuje i istraživanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koje pokazuje da ni žene u Hrvatskoj nisu u boljoj poziciji. Ovo je još jedan dokaz da je potrebno neprestano i uporno raditi na postizanju ravnopravnosti od koje smo, nažalost, još uvijek daleko.