U fokusu

Reakcija na izjave predsjednika Hravtskog nogometnog saveza

Šukerova izjava je neodgovorna i opasna

Šukerova izjava je neodgovorna i opasna

Otvoreno pismo predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru zbog skandalozne izjave prilikom uručivanja nagrade Kupa Hrvatske uputilo je Pučko otvoreno učilište Korak po korak i Mreža podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska. Otvoreno pismo podržale su i brojne organizacije civilnog društva: CESI, Zagreb Pride, GONG, Cenzura plus, Centar za mirovne studije, Ženska soba, Babe, Kuća ljudskih prava, Udruga Mobbing, Srpski demokratski forum i drugi.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Ovim putem Vam se obraćamo s reakcijom na Vašu izjavu povodom uručivanja nagrade Rabuzinovo Sunce koju je 15. 5. 2014. prenio veći broj medija u Republici Hrvatskoj, a ona glasi: “Dopustit ćemo i crnom Ciganu da uruči Rabuzinovo Sunce pobjedničkoj momčadi, ali dok sam ja predsjednik Saveza, Jovanović to neće moći učiniti.” 

Reakciju koja slijedi upućujemo ispred Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, koje koordinira i vodi Mrežu podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska. Sama mreža REYN-Hrvatska djeluje s krajnjim ciljem poboljšanja (lošeg) položaja romske djece u sustavu odgoja i obrazovanja, kao i poboljšanju uvjeta i prilika za kvalitetan razvoj i učenje, na koje ta djeca, kao i sva druga, imaju pravo. Pročitavši Vašu izjavu koju su mediji prenijeli, zaključili smo da je važno da reagiramo, i to iz nekoliko razloga, od kojih nijedan nije vezan uz našu procjenu je li Ministar Jovanović prava osoba za 

uručivanje te nagrade, već iz razloga koji se tiču ne samo romske djece, već sve djece i okruženja u kojemu ona rastu. Ti razlozi su sljedeći: 

1) Korištenje termina crni Cigan u bilo kojem kontekstu i od strane bilo koje osobe (bila ona javna ličnost ili ne) jest rasistička, diskriminatorna i uvredljiva. Ona nije to samo za pripadnike romske populacije, koji se u javnom diskursu i prečesto nazivaju tim terminima, već i za sve građane i građanke naše zemlje čiji Ustav garantira da svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama (Čl. 14.). Vjerujemo da ćemo se složiti da zaštita navedenih prava i slobode svakako uključuje i to da se dostojanstvo nijedne osobe, neovisno o njezinom etničkom ili drugom podrijetlu, ne vrijeđa, a pogotovo ne u prilikama koje su javne ili od osoba koje imaju javni ugled kakvoga imate Vi. Napominjemo da smo svjesni da riječ Cigan sama po sebi nije morala imati negativno značenje. Međutim, nijedna riječ ne postoji sama za sebe, već svoju važnost i funkciju doživljava u svojoj upotrebi, a upotreba ove riječi, nažalost, dozvolila je da se taj termin stavlja u negativne kontekste, (poput ovoga u Vašoj izjavi). Takva upotreba, bili mi toga svjesni ili ne, vodi ka tome da ono što njome označavamo – u ovom slučaju je to skupina ljudi, smatramo manje vrijednim i često – štetnim, što je u prošlosti dovelo do pokušaja njihovog planiranog istrebljenja – genocida (podsjećamo na činjenicu velikog broja Roma stradalih u Holokaustu – neke procjene govore i o broju od 220.000 na području Europe). 

2) Sasvim je jasno da kada neka osoba, u ovom slučaju Vi, privatno ili javno izjavi da će nešto radije dopustiti “i crnom Ciganu”, nego nekome koga smatra još lošijim, tog istog crnog Cigana postavlja kao donju granicu lošega i manje vrijednoga. Podsjećajući na činjenicu da se tim terminom označavaju pripadnici romske populacije, smatramo da Vašom izjavom javnost dobiva poruku kako Vi, kao Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Rome smatrate manje vrijednim od ostalih ljudi te ih stoga i koristite kao donju granicu nedostojnih i bezvrijednih ljudi, u odnosu na koje je Ministar Jovanović još i niže. 

3) Vi ste javna osoba, koja posjeduje određenu moć i ugled i koja predstavlja javnu instituciju koja igra prilično važnu ulogu u javnosti i javnom diskursu, što se može dokazati i količinom medijskog / javnog prostora kojega zauzima. Mi (dolje potpisani) predstavljamo organizaciju koja djeluje sa svrhom poboljšanja položaja romske djece u odgoju i obrazovanju te poboljšanju njihovih prilika za kvalitetan razvoj i učenje i ne zauzimamo ni približno toliko medijskog prostora. Kao javna osoba, koja predstavlja instituciju koja igra važnu ulogu u javnosti, Vi imate snažan utjecaj na to kakav će biti stav javnosti prema određenim temama – u ovom slučaju stav prema romskoj populaciji. Smatramo da ste važan faktor u području informalnog obrazovanja koje ima utjecaj na čitavo društvo i da Vaše izjave stoga treba promatrati i u tom kontekstu. A ako ih promatramo u tom kontekstu, Vaša izjava obrazuje javnost da su pripadnici i pripadnice romske populacije, u najmanju ruku, manje vrijedni od ostalih, što smatramo neodgovornim i opasnim. 

4) Na samom kraju želimo Vam ukazati na ono što nam je, kao organizaciji koja se bavi romskom djecom, njihovim obiteljima i zajednicama, najvažnije. U ovom dijelu nećemo sami donijeti zaključak, već ćemo to prepustiti Vama. Kada romska djeca čuju izjavu Davora Šukera, jednog od najboljih hrvatskih nogometaša (hrvatskih ovdje označava sve one koji se osjećaju dijelom Hrvatske), čijim su se uspjesima i sami ponosili ili se čak s njima identificirali, a ta izjava govori o tome da bi taj isti nogometni uzor (čak) i crnom Ciganu dopustio da uruči nogometnu nagradu Kupa Hrvatske (kao zemlje gdje žive i Romi koji se osjećaju njezinim dijelom), kako se oni osjećaju? Što pomisle o tome koliko je vrijedan romski identitet kojega dijele, a što o svojoj osobnoj vrijednosti? Zbog svega navedenoga smatramo da trebate uputiti ispriku pripadnicima romske populacije, i u svoje osobno ime, i u ime Hrvatskog nogometnog saveza. Naime, smatramo da smo svi, i kao pojedinci, i kao institucije odgovorni za svoje postupke (izjave), kao i za to da stvaramo okruženje koje će pripadati i na pozitivan način prihvaćati svaku osobu. I to pogotovo u slučajevima kada se te osobe nalaze u najosjetljivijoj dobi i u isto vrijeme pripadaju jednoj od najranjivijih skupina, a to su romska djeca.