U fokusu

#BringBackOurGirls - potpora iz cijelog svijeta

Potraga za otetim nigerijskim djevojčicama se nastavlja

Potraga za otetim nigerijskim djevojčicama se nastavlja

Pred točno mjesec dana, 14. travnja, članovi islamističke skupine Boko Haram oteli su 234 učenice koje su tada boravile u internau radi polaganja ispita.

Predsjednik Nigerije, Goodluck Jonathan, optužen je za nedovoljnu agilnost prilikom iniciranja potrage. Širom Nigerije se održavaju protesti pod nazivom #BringBackOurGirls, što je i izuzetno korišten hashtag na Twitteru – do sada tvitnut preko 3.3 milijuna puta. Vlada je upoznata sa približnom lokacijom djevojaka.

Jučer je Boko Haram objavio video, na kojem je vidljivo stotinjak otetih djevojaka koje, noseći hidžab, recitiraju Kuran. Grant Frederics, forenzički video analitičar izjavio je kako detaljnom analizom objavljenog videa nastoje utvrditi, prema snimljenoj vegetaciji i smjeru pada sjena, shvatiti gdje se točno nalaze otete djevojke i još više suziti potragu.

Kabiru Tanimu Turaki, voditelj pregovaračkog tima, potvrdio je kako pregovaraju sa starješinama Boko Harama, te kako smatraju da će se pronaći mirno, nenasilno rješenje. Prema Ministarstvu unutarnjih poslova Nigerije, država je već zatvorila više od 4,000 članova Boko Harama, te se ne može sa sigurnošću reći pregovara li se o zamijeni djevojaka za zatvorenike.