U fokusu

'pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo'

Kontra i Rišpet traže kažnjavanje napadača na LGBT aktivista u Splitu

Kontra i Rišpet traže kažnjavanje napadača na LGBT aktivista u Splitu

Lezbijska grupa Kontra i splitska LGBT udruga Rišpet u večerašnjem su priopćenju zatražile da se identificiraju i kazne napadači na LGBT aktivista, kojega je u subotu u Splitu napala skupina mladića nakon što su ga prepoznali kao jednog od voditelja prošlogodišnjeg Split Pridea, prenosi rtl.hr.

Kontra i Rišpet zahtjevaju od državnih institucija da odlučno reagiraju, identificiraju i kazne sve počinitelje, te da posebno budu kažnjeni oni koji ga kontinuirano napadaju zbog njegova zalaganja za ljudska prava LGBT osoba.

Podsjetite, dvojicu mladića ove je subote u Splitu oko 14 sati fizički napala skupina muškaraca. Napadači su im prijetili da će ih ubiti, vrijeđali ih zbog spolne orijentacije i prijetili im da ne prijavljuju napad policiji.

Aktivist je ozlijeđen udaracem u glavu te je zatražio hitnu medicinsku pomoć, a napad je prijavio policiji i LGBT pravnom timu Kontre.

Udruge pozivaju policiju da taj napad označi kao ozbiljnu prijetnju počinjenu iz mržnje te da pokrene kazneni progon počinitelja.

U priopćenju naglašavaju da su u posljednje vrijeme učestali napadi na pripadnike i pripadnice LGBT zajednice, osobito u Splitu, ali i da LGBT osobe u većini slučajeva ne prijavljuju napade zbog straha i nepovjerenja u pravni sustav i policiju.

Upozoravaju da ovaj i neki slični događaji ukazuju ‘na veliku pogrešku zakonodavca koji je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja, a čime će brojni nasilnici na ulicama hrvatske ostati nesankcionirani’.

“U konkretnom slučaju, sudionici i sudionice splitskog napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili, ali su bili uključeni u napad, ostat će kazneno nesankcionirani”, navode udruge Kontra i Rišpet.

Smatraju da je riječ o propustu zakonodavca kojim se posljedično ne štiti građane i građanke od nasilničkog ponašanja, što je, kažu, neprimjereno društvenoj opasnosti djela.

Napominju da je ‘pravo na život bez nasilja temeljno ljudsko pravo’.

“Svi/e građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu”, poručuju Kontra i Rišpet.