U fokusu

Senegal

Desetogodišnjoj žrtvi silovanja uskraćeno pravo na pobačaj

Desetogodišnjoj žrtvi silovanja uskraćeno pravo na pobačaj

Senegalska 10-godišnjakinja koja je ostala trudna s blizancima, nakon što je silovana od strane susjeda prisiljena je nastaviti sa svojom trudnoćom, zahvaljujući strogim ograničenjima svoje zemlju po pitanju pobačaja. Zagovornici/ice ljudskih prava pokušavaju izvršiti pritisak na vladu da omogući djevojci napraviti pobačaj, ali za sada su bezuspješni.

“Ona će morati održati trudnoću. Najbolje što možemo učiniti je držati pritisak na vlasti kako bi se osiguralo da djevojka ide redovito na preglede i da dobije besplatnu zdravstvenu skrb”, rekla je Fatou Kine Camara, predsjednica udruge Senegalskih žena odvjetnica, za Guardian.

Camara je objasnila da je trenutni senegalski zakon o pobačaju jedan od najrigoroznijih među afričkim narodima, te zahtijeva potvrdu tri/troje liječnika da će žena umrijeti ako nastavi održavati trudnoću. No, siromašne žene u zemlji gotovo da nemaju mogućnosti posjetiti ijednog  liječnika, a kamoli tri u brzom slijedu.

Zabrana pobačaja u Senegalu temelji se na arhaičnom kaznenom zakonu koji datira iz 1810. UN-ov Odbor za ekonomska, socijalna i kulturna prava je izrazio zabrinutost o drakonskom zakonu, ističući da je to dovelo do izuzetno visokih stopa ilegalnih pobačaja i smrtnih slučajeva majki. Liječnici koji obavljaju pobačaje, i žene koje ih traže, mogu biti zbog toga bačeni u zatvor. Stotine žena umre od nesigurnih postupaka pobačaj u Senegalu svake godine.

Camara i organizacija vrše pritisak na senegalsku vladu da donese novi ​​zakon o pobačaju u skladu s Afričkom poveljom o ženskim pravima , što zahtijeva određene pravne usluge pobačaja u slučajevima kada je žena bila žrtva silovanja ili incesta, kada je život žene u opasnosti, ili kada je ženino duševno zdravlje u opasnosti. Iako je Senegal ratificirao tu povelju prije deset godina, te promjene nisu provedene. 

Najnoviji slučaj 10-godišnje žrtve silovanja je primjer ekonomskog raslojavanja. “Senegal mora legalizirati medicinski pobačaj, tako da nikada više ne vidimo slučajeve poput ovoga,” rekla je Camara. “Da smo imali vremena i da su roditelji djevojke bili spremni, mogli smo zatražiti suca da razmisli o  jamčenju imuniteta od kaznenog progona liječnika koji bi obavio abortus. No, obitelj je siromašna; postupak je dosta težak za njih. Bili su zadovoljni kada je uhićen silovatelj.”

Ovo pitanje svakako nije specifično za Senegal. Slična situacija je izazvala velike kontroverze u Čileu prošle godine, kada  11-godišnjoj žrtvi silovanja nije bio dopušteno da prekine trudnoću. 

Irska je također nedavno bila prisiljena malo popusti gleda zakona o abortusu, nakon smrti 31-godišnje žena koja je umrla zbog uskraćivanja pobačaja.

Diljem cijelog svijeta, prema procjenama, 47.000 žena umre svake godine jer nemaju pristup adekvatnoj, medicinskoj skrbi po pitanju abortusa.

Oštre zabrane reproduktivnog zdravlja su u raskoraku sa stajalištem međunarodne zajednice o ženskim pravima. Samo prošlog tjedna, javno zdravstvo i lideri za ljudska prava iz više od 30 zemalja izdali su novu rezoluciju o pravu na pobačaj, pozivajući vlade na dekriminalizaciju postupak da bi se spasilo žene od umiranja . I ranije ove godine, Ujedinjeni narodi su apelirali na države da uklone nepotrebne restrikcije abortusa  te na taj način pomognu očuvati ženska temeljna ljudska prava.