U fokusu

'ovoga se ne bi posramila

‘Presuda govori da je istraživačko novinarstvo otegotna okolnost u Hrvatskoj’

‘Presuda govori da je istraživačko novinarstvo otegotna okolnost u Hrvatskoj’

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor istraživačkih novinara HND-a danas su organizirali konferenciju za novinare u povodu Sudske represije na novinare, na kojoj su govorili novinarka Jutarnjeg lista i potpredsjednica HND-a Slavica Lukić, Jelena Berković iz GONG-a, predsjednik Zbora istraživačkih novinara HND-a Hrvoje Zovko i predsjednik HND-a Zdenko Duka.

“Prepoznata je važnost teme. Presuda je povod da se promijeni krajnje represivna odredba o sramoćenju i iskreno se nadam da će prijedlog ministrice Zlatar Violić naići na dobar odjek u Vladi. Nadam se da to neće postati predmet unutarkoalicijskog prepucavanja”, istaknula je Slavica Lukić, koja je nedavno osuđena za kazneno djelo sramoćenja iako je izvještavala o temama od očitog javnog interesa, prenosi RTL.hr.

Jelena Berković iz GONG upozorila je kako su slobodno i nezavisno novinarstvo od vitalne važnosti za demokratičnost društva.

“Tema se tiče zdravlja hrvatske demokracije. Presuda govori da je istraživačko novinarstvo otegotna okolnost. Sada je savršena prilika da se izvrši ono na što i novinarska struka i pravnici upozoravaju od početka – da saborski Odbor za medije ispita kakvo je stanje političke volje u odnosu na slobodu izražavanja u ovoj zemlji”, naglasila je.

“Da smo imali ovakvu odredbu kada je pokrenuta priča oko Fimi Medie, uvjeren sam da bi i Ivo Sanader i Nevenka Jurak i Mladen Barišić i cijela ta ekipa tužili novinare/ke i dobili. Ovakve se odredbe ne bi posramila ni Sjeverna Koreja”, komentirao je Hrvoje Zovko.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je kako će inzistirati na ukidanju ove odredbe.

“Inzistirat ćemo na ukidanju ove odredbe do sedmog mjeseca, do kada se kazneni zakon ionako mijenja zbog određenih usklađivanja s EU pravosuđem”, dodao je.

Po podacima Hrvatskog novinarskog društva, u ovome trenutku protiv novinara se vodi više od 40 postupaka zbog sramoćenja.

Podsjetimo, Slavica Lukić kao novinarka Jutarnjeg lista otkrila je aferu Medikol, a ta ista privatna poliklinika ju je tužila zbog sramoćenje i – dobila presudu. Lukić mora platiti 26.000 kuna, odnosno 80 svojih dnevnih dohodaka, jer je iznijela istinu.