U fokusu

Ustavni sud donio odluku

Donesena presuda u korist trans osoba

Donesena presuda u korist trans osoba

Kao prigodno dobra vijest povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba, Jutarnji list je objavio kako će najkasnije u sljedeća tri mjeseca prva osoba u Hrvatskoj u dokumente upisati promjenu spola iako nije napravila operativni zahvat.

Promjena spola upisat će se temeljem odluke Ustavnog suda, donesene prošli tjedan. Radi se o slučaju osobe koja je rođena kao žensko, ali već dugi niz godina osjeća da je zarobljena u krivom tijelu, što su prepoznali i njeni roditelji, uz čiju je podršku rano počela primati hormonalnu terapiju i živjeti u drugom rodu.

Budući da je operacija promjene spola iznimno zahtjevna, skupa i ne izvodi se u Hrvatskoj, a i rezultati su neizvjesni, njezini su roditelji u nekoliko navrata podnosili zahtjev za promjenu temeljem stručne medicinske dokumentacije, ali bez operacije, no svaki su put odbijeni. Stoga su se obratili Ustavnom sudu, koji je prošle srijede odlučio u njihovu korist.

Ustavni je sud zaključio da je upravno rješenje matičnog ureda, koji je nekoliko puta odbijao zahtjev tužitelja da mu se upiše promjena spola temeljem njegove medicinske dokumentacije, suprotna ustavnom jamstvu postupanja u razumnom roku i ustavnom jamstvu na privatni život.

Premda nigdje nije izrijekom rekao da mu se mora odobriti promjena spola, naredio je Ministarstvu uprave kao nadležnom da u roku od tri mjeseca donese rješenje o upisu promjene spola konkretne osobe u matične knjige.