U fokusu

Dan Svetog Patrika

Guinness neće sponzorirati paradu Svetog Patrika u New Yorku zbog diskriminacije

Guinness neće sponzorirati paradu Svetog Patrika u New Yorku zbog diskriminacije

Poznati proizvođač piva, Guinness,  jučer je objavio da ova tvrtka odustaje od svog pokroviteljstva na paradi na Dan Svetog Patrika u New Yorku zbog diskriminacije prema LGBT osobama i organizacijama koje sudjeluju.

U objavljenom priopćenju iz Guinnessa su rekli:

Guinness ima snažnu tradiciju u pružanju potpore različitosti i kao zagovaratelj jednakosti za sve. Bili smo puni nade da politika isključenosti neće biti primijenjena na ovogodišnjoj paradi. Kako se to nije obistinilo,  povukli smo svoje sudjelovanje. Mi ćemo i dalje surađivati  s vođama zajednica kako bi se osiguralo da buduće parade imaju inkluzivnog politiku.

“Danas, Guinness je poslao snažnu poruku svojim klijentima i zaposlenicima: diskriminaciju nikada ne treba slaviti”, rekla je izvršna direktorica i predsjednica organizacije GLAAD Sarah Kate Ellis. “Kao gay mama koja ima lijepe uspomene iz New Yorka na Dan svetog Patrika, rastužuje me što ne mogu dati te iste uspomene mojoj vlastitoj djeci, jer moja obitelj nije dobrodošla. Nadajmo se, kako organizatori  parade shvaćaju da LGBT diskriminacija nije podržana od strane sponzora, ili mnogih irskih Njujorčana, jer oni shvaćaju da obitelji poput moje trebaju biti dio proslave. “

Nakon što je Guinness otkazao svoje sponzorstvo, to isto je učinio i Heineken, rekavši da tvrtka “strastveno podržava jednakost za sve osobe.”

Jedina velika američka korporacija koja daje svoju potporu diskriminativnoj paradi je Ford Motors. U izjavi za CNBC prošli tjedan, Ford je rekao:

Ford Motor Company je uključena u širok raspon događaja i organizacija u zajednicama diljem zemlje i širom svijeta, uključujući i dugogodišnje sudjelovanje u ovoj paradi. Nitko od osoba, grupa ili događaja ne odražava Fordove stavove o svakom pitanju. Ono što vam mogu reći je da je Ford ponosan na svoje inkluzivne politike. Svaki član Ford tima je cijenjen, te podržavamo svoje zaposlenike, bez obzira na rasu, spol ili seksualnu orijentaciju.

Njujorška organizacija Irish Queers također je izrazila žaljenje zbog diskriminacijske politike. “Homofobni fanatizam ove parade svake godine je vidljiv od strane organizatora”, rekao je JF Mulligan.

Irish Queers će danas, tijekom održavanja parade, održati konferenciju za novinare na Petoj aveniji.