U fokusu

Izvješće Human Rights Watcha

Tisuće žena zlostavljano u iračkim zatvorima

Tisuće žena zlostavljano u iračkim zatvorima

Više od 4.500 žena trenutačno se nalazi u iračkim zatvorima i izložene su raznim oblicima zlostavljanja iračkih snaga sigurnosti, navodi se u izvješću Human Rights Watcha (HRW).

Izvješće je napravljeno na osnovu svjedočenja zatočenih žena, njihove rodbine i odvjetnika, zatvorskih liječnika, te raznih dokumenata.

U izvješću pod naslovom “Nitko nije siguran – Zlostavljanje žena u iračkom kaznenopravnom sustavu”, napisanom na 105 stranica, navodi se da je većina od 4.500 zatočenih žena sunitskog podrijetla, no slučajevi zlostavljanja kojima HRW dokumentira tvrdnje pokazuju da su ugrožene žene svih konfesija i klasa, prenosi BBC.

Mnoge među njima s kojima je vođen razgovor navele su da su bile “udarane, šamarane i pretučene, obješene naglavce i udarane po stopalima, podvrgnute elektrošokovima, silovane ili izložene prijetnjama seksualnog zlostavljanja tijekom ispitivanja”.

Iračka vlada navode iz izvješća ocjenjuje “vrlo pretjeranim”, no priznaje da je jedan broj žena zatočenica bio podvrgnut lošem postupanju. “Registrirali smo neke ograničene nelegalne postupke snaga sigurnosti prema zatvorenicama”, kazao je glasnogovornik iračkog ministarstva za ljudska prava, dodajući da “Irak još uvijek radi na tome da zaustavi zlostavljanje u zatvorima”. Po njegovim riječima, utvrdit će se odgovornost za takve postupke.

Suprotno iračkom zakonu, većina zatvorenica u iračkim zatvorima nije imala na raspolaganju odvjetnika prije ili tijekom ispitivanja, navodi se u izvješću.

“Iračke snage sigurnosti ponašaju se kao da će brutalno zlostavljanje žena zemlju učiniti sigurnijom”, kaže Joe Stork, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i sjevernu Afriku.

“Te žene i njihova rodbina rekli su nam da sve dok iračke snage sigurnosti nekažnjeno zlostavljaju ljude, može se očekivati samo da se situacija pogorša”,  dodaje Stork.

Nasilje u Iraku dosegnulo je najvišu razinu, s tim da je više od 1.000 ljudi poginulo prošlog mjeseca u zemlji.