U fokusu

namjerava se baviti radnim pravom

Prvo žensko odvjetničko društvo u Saudijskoj Arabiji

Prvo žensko odvjetničko društvo u Saudijskoj Arabiji

Jezebel

Samo nekoliko mjeseci nakon što je Saudijska Arabija dopustiola ženama da služe na sudu, prva licencirania odvjetnica Bayan Mahmud Al-Zahran upravo je otvorila prvo žensko odvjetničko društvo, posvećeno predstavljanju žena i rješavanju pitanja prava žena pred sudovima, javlja Jezbel.

Saudijska Arabija je jedna od zemalja koje su na samom dnu ljestvice poštovanja ženskih ljudskih prava. Između ostalog, žene su apsolutno zanemarene kada je riječ i o pravosuđu. Ženska pitanja koja se tiču sukoba poput nasljeđivanja, nasilja u obitelji, braku, a da ne govorimo i o pitanjima vezanim oko dozvole za vožnju automobila, često se jednostavno odbacuju. Također, dok sve više žena ulazi u radnu snagu, zemlja tek treba nadoknaditi pravnu pomoć za zaposlene žene. Očito, za Al-Zahran i četiri žene u njezinu timu je ovo veliki izazov, ali kako je izjavila za Arab News, ona je spremna za to.

“Vjerujem da će žene odvjetnice mnogo doprinijeti pravnom sustavu. Naše će odvjetničko društvo napraviti razliku u povijesti sudskih predmeta i sporova žena u Kraljevstvu. Puna sam nade i zahvaljujem svima koji me podržavaju u ovom povijesnom koraku”, izjavila je.

Al-Zahran planira se baviti radnim i poslovnim sporovima, kao i ženskim pravima, stoga će biti poprilično zaposlena i činit će sve kako bi ovi sporovi dobili prioritet u rješavanju.