U fokusu

izjava za javnost centra za mirovne studije

Danas mi branimo ulaz njima, sutra netko drugi nama: štitimo ljude, a ne granice!

Danas mi branimo ulaz njima, sutra netko drugi nama: štitimo ljude, a ne granice!

Odlukom Ujedinjenih naroda u cijelome svijetu se 18. prosinca, dan kada je 1990. godine Opća skupština UN-a donijela Konvenciju o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji usvojena, počeo obilježavati kao  Svjetski dan migranata. Broj migranata u svijetu kontinuirano raste, a prema UN-ovom izvješću danas brojimo 232 milijuna migranata.

Ove godine povodom Svjetskog dana migranata prisjećamo se mnogobrojnih žrtava sve restriktivnije EU politike useljavanja i granične kontrole. Iako su medijski najvidljivije tragedije utapanja, posebice one u blizini talijanskog otoka Lampeduse, važno je istaknuti da je na granicama – kopnenim i morskim – prilikom pokušaja ulaska na teritorij EU tijekom posljednjih 20 godina preko 19.000 ljudi izgubilo život. Prema podacima međunarodne mreže MIGREUROP, broj žrtava kontinuirano se povećavao iz godine u godinu te se podudara s početkom rada agencije Frontex (Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije) i uvođenjem niza novih represivnih mehanizama kontrole i promjenama zakonodavstva, koje su rezultirale time da su migranti zbog sve teže mogućnosti legalnog ulaska u EU prisiljeni posegnuti za nesigurnim aranžmanima prelaska granice koje pružaju razni kriminalci i krilljumčari ljudima. Upravo su promjene zakonodavstva jasno pokazale kako izgradnja kapaciteta za efikasno upravljanje granicama i sigurnost teritorija imaju prioritet nad djelovanjem u smjeru izgradnje mira, dosljednog poštivanja ljudskih prava i ljudske sigurnosti te spašavanja izbjeglica od utapanja. Indikativan je podatak da je financijski plan Fonda za upravljanje vanjskim granicama EU u razdoblju 2007-2013. bio tri puta veći nego iznos Fonda za izbjeglice i Fonda za integraciju državljana trećih zemalja. Nakon posljednjih tragedija kod Lampeduse Europska komisija odlučila se upravo u smjeru uvođenja još restriktivnijih propisa i usmjeravanjem još više financijskih sredstava u rad FRONTEX-a.

Ono u čemu se ogledaju posljedice ovakvog pristupa i licemjernosti EU u primjeni vrijednosti poštivanja ljudskih prava jest aktualna situacija sa zbrinjavanjem izbjeglica iz Sirije. Naime, samo nekolicina zemalja EU otvorilo je svoja vrata i pozvala izbjeglice da zaštitu i sigurnost nađu unutar njihovih granica, dok se velika većina ostalih izbjeglica iz Sirije prvenstveno mora suočiti s odlukom  ostanka u nasilnom i za život opasnom okruženju ili odlasku i riskiranju vlastitog života u pokušaju ilegalnog ulaska u EU.

 
Polazeći od prava na slobodu kretanja i vrijednosti ljudskog života, na današnji dan želimo izraziti solidarnost i podršku svim migrantima te uputiti zahtjev Vladi RH da zauzme aktivnu ulogu u daljnjem osmišljavanju i primjeni politika EU koja će se temeljiti na rastakanju koncepta “Tvrđave Europe” i preispitivanja uloge FRONTEX-a. Zahtjevamo da se napusti dosadašnji pristup neregularnim migracijama kao sigurnosnoj, ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i inoj prijetnji, koje treba držati što dalje od europskih granica. Želimo smjer koji će dekriminalizirati pokušaje nalaženja boljih i sigurnijih uvjeta za život i u kojem nema isključivanja “nepoželjnih”.