U fokusu

Orah reagira

Zašto Vlada odbacuje odredbu o 40 posto žena u upravama?

Zašto Vlada odbacuje odredbu o 40 posto žena u upravama?

Stranka OraH neugodno iznenađena protivljenjem Vlade RH prijedlogu Europske komisije koji je iznijela povjerenica Viviene Reding, o uvođenju zakonske kvote o minimumu od 40 posto žena u članstvu upravnih tijela javnih tvrtki na cijelom području Europe do 2020, prenosi tportal.

‘Nadamo se da izjava ministra Miranda Mrsića prema kojoj ‘svaka zemlja treba sama propisima postići što veću zastupljenost žena’ ne predstavlja konačni stav dominantno socijaldemokratske, progresivne Vlade o ovom pitanju. Kako konačna odluka o ovoj temi nije donesena, a uzimajući u obzir analize koje govore o tome kako tvrtke i poduzeća kojim upravljaju žene u prosjeku imaju manje gubitaka i ostvaruju kvalitetnije rezultate u redovitom poslovanju, ORaH predlaže promjenu ovakvog stava, ali i ukupne Vladine političke paradigme u području jednakopravnosti spolova’, rekla je članica Predsjedništva stranke Andrea Feldman.

‘Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) karakterizira jedinstvena odluka da se vođeni načelima paritetne demokracije – žene i muškarci kandidiraju na sve funkcije, unutarstranačke i vanstranačke – po principu – ciferšlusa. Prednost ovako koncipirane odluke jest da će od početka rada stranke ubuduće – vođene ovim načelom – sve odluke biti donesene od strane rodno uravnoteženih tijela stranke. To će, dakako vrijediti i za sva imenovanja na koja će slijedom rezultata na slijedećim izborima ORaH imati pravo, gdje ćemo ustanoviti fiksni broj članica i članova upravnih odbora i vijeća javnih tvrtki, ustanova i tvrtki. Paritetna demokracija vodi se načelom da su žene i muškarci – ravnopravni i da trebaju biti ravnopravni u svim aspektima političkog djelovanja. Ona promovira individualni aktivizam žena i muškaraca, ali ne predstavlja puko kostimiranje demokratskog procesa, kako bismo mogli nazvati razne, uglavnom neuspješne, pokušaje uvođenja kvota, već stvarnu promjenu mogućnosti pristupa politici’, kažu.

Zaključuju pak da ‘nema sumnje da je društvo, pa i politika koja ne koristi iskustvo, talente, energiju, znanje polovice svog stanovništva osuđeno na stagnaciju i slabljenje’.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.