U fokusu

Reakcija na otvoreno pismo grupe studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagebu

Nije točno da Švicarska i Hrvatska imaju identično pitanje o braku

Nije točno da Švicarska i Hrvatska imaju identično pitanje o braku

Grupa studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u svom otvorenom pismu objavljenom 24. studenog 2013. iznijela je niz netočnosti vezano uz inicijativu ‘Za brak i obitelj – protiv bračne kazne’ koju je pokrenula švicarska Demokršćanska narodna stranka (CVP)

Prije svega se treba osvrnuti na tehnički dio inicijative: netočno je da je švicarski parlament dao potporu ovoj inicijativi.

No, idemo redom – 18. prosinca 2012. Savezni ured (Bundeskanzlei) je potvrdio primitak potrebnog broja važećih potpisa za uručivanje ove inicijative. Dalje, 23. listopada 2013. švicarska vlada (Bundesrat) je parlamentu (Bundesversammlung) uputila obavijest da parlament raspiše referendum s prijedlogom da se inicijativa prihvati. Vlada je prihvatila ovu inicijativu jer odgovara njenim vlastitim nastojanjima po pitanju porezne ravnopravnosti.  

Parlament će o prijedlogu švicarske vlade tek odlučivati – i to, prema riječima službenika u glavnom tajništvu Demokršćanske narodne stranke sigurno ne u ovoj sesiji, nego najvjerojatnije tek na proljeće. Pretpostavlja se da je grupu studenata zbunio link na službenim stranicama švicarskih saveznih organa, jer se radi tek o nacrtu buduće odluke parlamenta, a ne o njegovoj konačnoj odluci. Prilikom rasprave u parlamentu, zastupnici mogu donijeti dvije odluke: raspisivanje ili neraspisivanje referenduma. Ako objave raspisivanje referenduma, građanima mogu predložiti prihvaćanje ili odbijanje inicijative, a postoji i mogućnost da pored inicijalnog teksta građanima ponude i vlastiti prijedlog teksta na referendumsko glasanje.

Drugo – materijalnopravni dio inicijative također nije ispravno prikazan u pismu koje je upućeno javnosti. Nije točno da Švicarska i Hrvatska imaju identično pitanje. CVP je u Švicarskoj postavila inicijativu čiji je jedini cilj izjednačavanje – za sada lošijeg – položaja bračnih partnera, posebice dobrostojećih, po pitanju poreza i socijalnih osiguranja s ostalim zakonski reguliranim životnim zajednicama, konkretno konkubinatom. Veći porez plaća bračni par istih primanja, nego nevjenčani par. Vlada obrazlaže na 28 stranica svoju obavijest (gorespomenuta Botschaft) upućenu parlamentu zašto podupire tu inicijativu – iz brojnih grafičkih prikaza jasno je da je to samo iz ekonomskih tj. poreznih razloga. Podupirući ovu inicijativu vlada je istovremeno odustala od svojih prijedloga koji su bili naišli na brojne kritike i rasprave.   

Točno je da u tekstu inicijative stoji ‘zajednica između muškarca i žene’, jer s njom se opisuje o kojoj se točno zakonski reguliranoj životnoj zajednici radi – o onoj bračnoj. Ona je – nasuprot konkubinatu – diskriminirana po pitanju poreza i socijalnih osiguranja. A po pitanju poreza i socijalnih osiguranja registrirano partnerstvo istospolnih parova je izjednačeno s bračnom zajednicom (što je ujedno i razlog zašto CVP smatra da će ova inicijativa dobro doći i LGBT parovima).

Bitno je naglasiti da je sekcija mladih CVP iz kantona Zuericha, koji su i sami prikupljali potpise, predložila da se dio ‘zajednica muškarca i žene’ iz teksta izbaci jer ne odgovara ni svrsi inicijative niti doprinosi tolerantnoj raspravi. Mladi CVP smatraju da se LGBT udruge, iako načelno prihvaćaju inicijativu, s pravom bune na sporni pasus i da bi taj dio teksta, taj ‘restriktivni opis braka’ ionako mogao pasti pred švicarskim vrhovnim sudom. Istovremeno se nadaju da će taj kompromis pomoći da se inicijativa konačno prihvati i na taj način financijska nepravda ispravi.