U fokusu

'Ovog referenduma nije smjelo biti'

Predsjednik Općinskog suda u Zadru dao ostavku zbog referenduma: ‘Idemo biti solidarna zajednica’

Predsjednik Općinskog suda u Zadru dao ostavku zbog referenduma: ‘Idemo biti solidarna zajednica’

Marin GOSPIĆ

Predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić podnio je Županijskom izbornom povjerenstvu ostavku na mjesto predsjednika gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma, kojim bi se građani i građanke 1. prosinca trebali/e izjasniti jesu li za to da u hrvatski Ustav uđe odredba prema kojoj je brak zajednica muškarca i žene, prenosi ZDnews.hr.

On dodaje kako se ne poštuje načelo jednakosti i kako procedura dolazi na red samo ako smo jasni oko načela jednakosti koja je u ovom slučaju povrijeđena.

“Ovog referenduma nije smjelo biti jer nemamo pravo referendumom nametnuti definiciju braka i na taj način odreći manjini legalnu mogućnost takve zajednice. Zaštita manjine samo moguća je i ogleda se samo u demokratskoj državi”, pojasnio je sudac Rogić.

Zamisao da bude takav referendum je diskriminacija koju je Ustavni sud trebao davno prepoznati, a ne robovati činjenici da je skupljen dovoljan broj potpisa, navodi sudac Rogić i za primjer navodi kako volju građana i građanki Hrvatske nitko nije ispitivao referendumom kada smo trebali ući u NATO.

“Danas je takvo vrijeme da referendumsko pitanje u Hrvatskoj može jedino biti: Može li radnička plaća biti manja od pet tisuća kuna, jer provođenjem ovog refernduma bacamo millijune dok te iste obitelji sve više gladuju i ne znaju zbog čega se diže prašina oko braka. Svi smo mi jedno društvo. Idemo biti solidarna zajednica”, poručio je sudac Rogić.