U fokusu

iz GONG-A SE PITAJU TKO SVE TO PLAĆA

‘U ime obitelji’ ne želi da GONG nadzire referendum

‘U ime obitelji’ ne želi da GONG nadzire referendum

Inicijativa U ime obitelji podnijela je zahtjev Državnom izbornom povjerenstvu da se izuzme GONG-a kao nepristran promatrač na referendumu 1. prosinca.

“Budući da udruga GONG već duže vrijeme javno provodi svojevrsnu anti-kampanju protiv predmetnog referenduma, očito je da ista već sada i aktivno i pasivno utječe na buduće birače i biračice. Kako je anti-kampanja koju GONG provodi jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti”, pojašnjavaju iz U ime obitelji.

Međutim, GONG uopće nije tražio dozvolu za promatranje regularnosti referenduma.

“GONG uopće nije tražio dozvolu za promatranje regularnosti referenduma pa je ovaj zahtjev inicijative ionako bespredmetan. Smatramo da nije potrebno da GONG nadgleda proces jer nema opasnosti da će biti zloupotreba”, rekla je pravna savjetnica GONG-a Vanja Škorić za 24sata.

Tko financira diskriminaciju i ugrožavanje ljudskih prava?

“Mi jesmo vrijednosno pristrani, odnosno jasno smo izrazili stav da ne podržavamo diskriminaciju LGBT osoba. GONG je dio Platforme 112 u kojoj su i druge udruge civilnog društva. To smo jasno više puta kazali”, dodala je.

Također je istaknula kako je referendumska legislativa jako problematična i puna rupa.

“Za razliku od izbora gdje stranke moraju podnijeti izvještaj o potrošenom novcu u kampanji, ovdje nema takve obveze. Koliko znam U ime obitelji je inicijativa, a ne udruga. Da su udruga, kao recimo GONG, morali bi podnijeti makar godišnje izvješće. Sporno je pitanje kako se njih tretira i tko su donatori u toj kampanji”, objašnjava Škorić.