U fokusu

svi/e smo mi jelena topić

Ponekad je šutnja jača od buke

Ponekad je šutnja jača od buke

Facebook

Jelena Topić već mjesec dana svaki dan nepomično stoji na centralnom prijedorskom trgu. Iako svakodnevno privlači pozornost svojih sugrađana i sugrađanki, kao i regionalnih medija, Jelena još uvijek nije pojasnila poantu svojih performansa.

Budući da Jelena ima već jednu diplomu, a studij režije također privodi kraju, mnogi/e nagađaju kako djevojka na ovaj način prosvjeduje protiv goleme nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini, dok drugi smatraju da snima dramski rad.

Ne osvrčući se na špekulacije, djevojka svakodnevno dolazi na glavni trg rodnog grada, penje se na postolje na kojem svaki dan stavlja novu poruku te šuti. Gleda u daljini i ne odgovara ni na čije pitanje.

Ponekad joj se pridruži nekoliko sugrađana/ki te zajedno s njom stoje i šute. U petak je organizirana akcija podrške ovom performansu preko Facebooku, te su se brojni njeni/e sugrađani/ke pridružili Jeleni u centru Prijedora. Ona je cijelo vrijeme držala oči sklopljenima.

Jelena stoji već mjesec dana na tom postolju bez obzira na vremenkse uvjete, a nekoliko puta je donijela i rekvizite poput kartonske kutije i lutke.

Na Facebooku grupa Živi kip na prijedorskom trgu puna je poruka podrške hrabroj i odvažnoj Jeleni. U svijetu konstantne galame, očito je šutnja mnogo glasnija od buke.

“Nije problem što Jelena šuti i stoji, problem je u tome da ni mi sami/e još nismo shvatili/e da smo svi mi Jelena. Nažalost, kad Jelena više ne bude na gradskom trgu, zaboravit će se i ona i njeni razlozi. Ostat će tada samo ona druga vrsta tišine. Šutnja u kojoj mi sudjelujemo. To je šutnja iz straha. Ona ne nadjačava galamu, ono joj samo uzmiče. Ta šutnja se mora prekinuti”, napisala je Milica Pralica za diskriminacija.ba.

{slika}