U fokusu

hrabrost na djelu

‘Sinoćnji Prajd u Beogradu napokon je mirisao na pobunu’

‘Sinoćnji Prajd u Beogradu napokon je mirisao na pobunu’

Vesna Lalić

Unatoč zabrani u noći sa 27. na 28. rujna održana je beogradska Parada ponosa. Oko 200 aktivista i aktivistkinja među kojima su bili i gosti i gošće iz regije (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Hrvatske te Makedonije) okupili su se oko 23 sata ispred Vlade Srbije te krenuli u protestnu šetnju do Doma Narodne skupštine.

Prosvjed dogovoren razmjenjivanjem SMSova te poruka preko društvenih mreža simbolizira snagu revolta te ogorčenost LGBT osoba u Srbiji činjenicom da je ovo treća Parada ponosa čije je održavanje zabranjeno pod krinkom sigurnosnih procjena koje su pokazale, kako je rekao srpski premijer Ivica Dačić da ‘nitko ne može garantirati mirno održavanje Parade’.

Prosvjednici i prosvjednice nosili su transparent ‘Ovo je Prajd’,  ‘Pobeda, pobeda’ te ‘Živjela ljubav’, a članica Organizacijskog odbora Maja Mičić održavanje Parade komentirala je riječima: “Nećemo se skloniti jer nismo mi ti koje trebaju biti sklonjeni sa ulica niti trebamo biti izolirani. Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se skrivamo”.

Noćnu akciju u Beogradu za Libelu komentirao je i koordinator Udruženja Zagreb Pride Marko Jurčić rekavši: “Sinoćnji Prajd u Beogradu napokon je mirisao na pobunu, što Prajd uistinu i jest. Važno je da je beogradski Prajd napokon otkačio političko pokroviteljstvo kao jedini garant svojeg održavanja, jer, podsjećam, jedini beogradski Prajd koji se održao, onaj iz 2010. godine bio je zapravo državna manifestacija. Ovogodišnji organizatori su napokon prekinuli s praksom dodvoravanja, moljenja i traženja te uzeli stvar u svoje ruke i održali Prajd, a na tome im svaka čast”.

Danas, pak, kako javlja B92, policija u centru Beograda i oko parka Manjež legitimira građane budući da su osim Parade ponosa, zabranjeni i svi drugi skupovi koji su se trebali održati danas.