U fokusu

Priča iz Japana

Tulum ‘teta’ za ravnopravnost spolova

Tulum ‘teta’ za ravnopravnost spolova

Japanska stranka Obachan (obachan u slobodnom prijevodu znači tete) želi uključiti više žena u politiku i uzdrmati mušku strukturu moći, prenosi womensenews.org.

Sve je počelo kada je Mayumi Taniguchi, sveučilišna profesorica koja predaje na Sveučilištu u Osaki krajem prošle godine objavila post na Facebooku koji je glasio: “Umorna sam od stare muške politike. Hoćemo li pokrenuti stranku ‘teta’?”

Mnoštvo žena je odgovorilo na Mayumin ‘bojni poklič’.

Danas, Sve japanska stranka teti (All – Japan Obachan Party – AJOP) predstavlja žene od 20 do 70 godina, a njezino članstvo prelazi 3.000 i raste.

Grupa ima za cilj promjenu uloge žena u politici i svakodnevnom životu.

Iako japanski premijer Shinzo Abe govori kako želi potaknuti žene da se afirmiraju u politici, njegov 24-člani kabinet ima samo dvije žene.

“Obje strane (i lijevi i desni) su gotovo sastavljene od samih muškaraca koji nose tamno siva odjela i raspravljaju o diplomatskim problemima, bez uzimanja u obzir ženskog mišljenja”, rekla je Tomoko Satome, ginekologinja i članica stranke.

“Mi smo rodno pristrano društvo, a pristranost je stvorilo muško vladajuće društvo. Naša situacija je ista kao i 1960-ih godina, kada sam se rodila, tako da moramo djelovati kako bi ga promijenile, odozdo prema gore i napraviti promjene od vrha do dna:”{slika}

‘Tete’ organiziraju mnogobrojna događanja – kako nacionalna tako i međunarodna – s ciljem poticanja žena da raspravljaju o politici i vezi između politike i svojih vlastitih života.

AJOP planira svjetsku konferenciju 2016.

“Nadam se da ćemo izgraditi globalni savez i održati summit teta”, rekla je Taniguchi. “Ne podcjenjujte tete.”

Japan je još uvijek najniže rangirana azijska zemlja kada je riječ o ženama u politici. Postotak žena u nacionalnim parlamentima diljem svijeta dosegao je oko 20,3 posto, što je prvi puta da udio žena u parlamentima premašuje 20 posto na globalnoj razini, dok je u Japanu tek osam posto predstavnica u donjem domu i 18,6 posto u gornjem domu, što Japan prema izvješću Međuparlamentarne unije iz ožujka ove godine svrstava na 123. mjesto od 189 zemalja, koliko je obuhvaćeno istraživanjem.