U fokusu

Prihvaćen izvještaj

Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta prihvatio izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima

Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta prihvatio izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima

Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta prihvatio je izvještaj o Seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima koji je izradila zastupnica Edite Estrela (S&D, PT).

Ekonomska kriza ne smije služiti kao izgovor za smanjenje seksualnih i reproduktivnih prava i javnozdravstvenih usluga temeljna je poruka izvještaja. 
“Izvještaj dolazi u važnom trenutku. Trenutni politički i ekonomski kontekst Europske unije utječe na rezove u javnim proračunima, ubrzanu privatizaciju zdravstvenih usluga i smanjenje kvalitete i pristupa zdravstvenim uslugama, posebice onima za žene što je negativno utjecalo na njihovo seksualno i reproduktivno zdravlje i prava. Istovremeno jačaju izrazito konzervativne grupe diljem Europe te je vrlo važno da Europski parlament stane u zaštitu seksualnih i reproduktivnih prava kao ljudskih prava”, izjavila je autorica izvještaja Edite Estrela (S&D, PT) nakon sjednice odbora.

Zastupnici/e članovi/ce Odbora podržali su stav da seksualna edukacija treba promovirati odgovorno ponašanje prilikom planiranja obitelji. Dobro informirani i educirani parovi i mladi ljudi bolje će donositi odluke o tome kada i koliko djece će imati. Također, zastupnici/e su u raspravi naglasili da je od izuzetne važnosti naučiti mlade ljude kako da preveniraju neželjenu trudnoću. Bolja prevencija, informacija i financijska potpora parovima nužni su alat u izbjegavanju neželjenih trudnoća. Posebno je važno, rečeno je u raspravi o izvještaju, ne podupirati pobačaj kao metodu kontracepcije i planiranja obitelji, ali osigurati legalnu dostupnost usluge pobačaja u sustavu javnog zdravstva.  Zastupnici/e su pozvali države članice da promiču znanstvena istraživanja muške i ženske kontracepcije kako bi se ravnopravno među partnerima rasporedio teret odgovornosti za kontracepciju.

Izvještaj će se naći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sredinom listopada. 

{slika} Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene  koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.