U fokusu

ministarstvo zdravlja manipulira brojkama?

Liječnici/e te medicinske sestre i tehničari najavili/e akciju ‘5 do 12’

Liječnici/e te medicinske sestre i tehničari najavili/e akciju ‘5 do 12’

Danas je drugi dan štrajka liječnika i liječnica, medicinskih sestara i tehničara u bolnicama diljem zemlje. Prvoga dana, po podacima Ministarstva zdravlja, štrajku se odazvalo 19 posto liječnika i 16 posto medicinskih sestara, dok sindikati tvrde da je odaziv bio čak 80 posto. Prema današnjim informacijama iz Ministarstva, u protekla 24 sata štrajku se odazvalo ukupno 14 posto zaposlenih u bolnicama.

Međutim, sindikati tvrde kako Ministarstvo manipulira podacima.

“Razlika u broju štrajkaša je famozna popisna lista koju je ministarstvo uputilo u ustanove i gdje se krivo popisuju ljudi te nažalost je to jedan vid mobinga koji se vrši nad ljudima zbog te liste. To je glavni problem i kriva interpretacija broja članova”, rekla je večeras predsjednica Glavnog vijeća Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak za RTL Danas.

Upravo zbog kontradiktornih informacija, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić, koji je prvog dana štrajka izjavio kako štrajka 80 posto djelatnika i djelatnica u bolnicama, najavio je akciju ‘5 do 12’ za petak.

Naime, svi liječnici i liječnice, medicinske sestre i tehničari koje su u štrajku sutra će u 11.55 izaći pred bolnice kako bi okončali manipulacije Ministarstva da je jako mali broj medicinskog osoblja u štrajku.

Sindikati liječnika i liječnica te medicinskih sestara i tehničara žele da im se vrati kolektivni ugovor koji je u lipnju sud proglasio ništetnim, a od Ostojića traže pisani odgovor na njihov prijedlog kolektivnog ugovora koji su mu uputili prije više od mjesec dana.