U fokusu

zajednička porezna prijava

Istospolnim parovima iste porezne olakšice kao i heteroseksualnim

Istospolnim parovima iste porezne olakšice kao i heteroseksualnim

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak objavile da će istospolni parovi vjenčani po zakonu u zemlji i u inozemstvu imati iste porezne olakšice kao i heteroseksualni. Takva odluka se temelji na nedavnoj presudi Vrhovnog suda, prenosi Salon.

“Istospolni parovi koji su vjenčani po zakonu u SAD-u i u inozemstvu imat će ubuduće iste porezne olakšice koje proistječu iz braka i moći će podnositi zajedničke porezne prijave. Odluka će također omogućiti homoseksualnim parovima da se ‘slobodno sele’ unutar granica zemlje, ne brinući se dopušta li država u koju se doseljavaju brak između osoba istog spola”,priopćeno je iz tamošnjeg Ministarstva financija.

Vrhovni sud srušio je 26. lipnja kontroverzni zakon koji uskraćuje federalna prava istospolnim parovima, proglasivši ga neustavnim jer nije u skladu s Petim amandmanom.    

Kontroverzna DOMA (Defense of Marriage Act), odnosno Zakon o obrani braka, potpisao je 1996. godine  tadašnji američkog predsjednika Bill Clinton, a njime su se istospolnim parovima, čak i u saveznim državama gdje su legalizirane istospolne zajednice, uskraćivale porezne olakšice i druge povlastice na koje imaju pravo klasični, hetero brakovi.

Istospolni brak je zabranjen u 31 američkoj državi.