U fokusu

Putinu ne pakovati

Novinarka kritizirala Putina, pa joj prijeti otkaz

Novinarka kritizirala Putina, pa joj prijeti otkaz

Televizijska postaja u udaljenom ruskom gradu Čeljabinsku emitirala je dvominutni isječak u kojem je kritiziran Vladimir Putin, što je rijedak događaj u zemlji gdje je nacionalna televizija pod čvrstom kontrolom države, donosi Guardian.

U tv prilogu koji je emitiran na lokalnoj stanici Eastern Express čuje se ženski glas koji govori, dok u pozadini svira dramatična glazba, da je Putin “izazvao kritike svih međunarodnih organizacija za zaštiti ljudskih prava u Rusiji” i da je omogućio korupciju “nezamislivih razmjera”. 

“Pod Vladimirom Vladimirovićem Putinom sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda uopće nisu nimalo dobrodošle”, kaže ona. Video se također osvrnuo na neriješena ubojstva dviju Putinovih kritičarki, novinarke Ane Politkovskaye i aktivistice za ljudska prava Natalije Estemirove.

Valery Shagiyev, šef Eastern Expressa, nije bio dostupan za komentar. Lokalni portal UraPolit.ru prenio je da je video emitiran 31. srpnja od strane ogorčene novinarke te citirao Shagiyeva koji je rekao da će osoba odgovorna za ‘huligansku diverziju’ biti otpuštena.

Putin, koji se vratio u Kremlj prošle godine započevši svoj treći predsjednički mandat, u velikoj se mjeri oslanja na državne medije kako bi pridobio što veću podršku među Rusima, dok malobrojni imaju hrabrost objavljivati stavove njegovih kritičara.

Aktivisti koji su organizirali prosvjede u Moskvi i drugim velikim gradovima krajem 2011. i tijekom 2012. godine često su prikazivani u negativnom svjetlu od strane medija pod kontrolom države.

Putin je često kritiziran u tiskanim medijima i na internetu, koje opozicija koristi za organiziranje prosvjeda. Međutim, moskovske novine Moscow Correspondent ugašene su nakon izvješća 2008. da je Putin ostavio svoju ženu Lyudmilu kako bi se oženio gimnastičarkom Alinom Kabayevom.

Iako je Putin u početku negirao ove izvještaje, ipak je 7. lipnja objavio da je njegov brak gotov.

Oporbeni aktivisti optužuju Putina za represiju nad disidentima i kažu da je Kremlj zabrinut zbog pada popularnosti vladajuće stranke, iako ankete pokazuju kako je Putin i dalje najpopularniji političar. Zapadne vlade također su izrazile zabrinutost zbog nepoštivanja demokratskih sloboda. No, kritike je, kao i obično, Kremlj odbacio kao neosnovane.