U fokusu

Pogledajte zašto su ovog dječaka prozvali budućim predsjednikom!

‘Žene čine polovicu društva! Zašto je onda samo 7 žena u Ustavotvornoj skupštini?’

‘Žene čine polovicu društva! Zašto je onda samo 7 žena u Ustavotvornoj skupštini?’

Jedan je YouTube video, nakon svrgavanja egipatskog predsjednika Mohameda Mursija prošle srijede, privukao puno pažnje.

Snimljen u Kairu u listopadu 2012. godine, video prikazuje 12-godišnjeg dječaka Ali Ahmeda koji osuđuje Muslimansko bratstvo i objašnjava svoja stajališta o nizu bitnih pitanja kao što su rodna jednakost, politički procesi u parlamentu te ekonomija države.

“Nismo se riješili vojnog režima kako bismo ga zamijenili fašističkom teokracijom”, kaže izvanredni dječak.

“Društveni ciljevi revolucije tek se moraju postići – ekonomsko osnaživanje, sloboda i socijalna pravda. Još uvijek nema posla, a policija proizvoljno zatvara ljude”, objasnio je Ali Ahmed. 

“Što se tiče socijalne pravde, kako je moguće da voditelj vijesti ima plaću od 30 mlijuna egipatskih funti, a neki ljudi još uvijek uzimaju hranu iz smeća?”, pita se Ali Ahmed, vjerojatno isto pitanje koje vrijedi u većini današnjih zemalja uhvaćenih u brutalni kapitalistički sustav.

Dječak kaže kako je svoje stavove kreirao slušajući ljude oko sebe, čitajući novine, gledajući televiziju i istraživajući na internetu. Ističe kako prije svega koristi vlastiti mozak.

Posebno ga muči rodna ravnopravnost i prava žena u Egiptu.

“Politički gledano, gdje je Ustav koji bi predstavljao sve nas? Na primjer, žene čine polovicu društva. Kako to da je samo 7 žena u Ustavotvornoj skupštini, od kojih je 6 muslimanki?”, postavlja dalje pitanja dječak.

Rekako je kako je nacrt Ustava pročitao na internetu i pojasnio što ga točno smeta.

“Na primjer, u Ustavu stoji da su žene jednake muškarcima u svim pitanjima, osim ako je to u suprotnosti s islamskim zakonom. Međutim, islamski zakon dopušta muškarcima da ‘discipliniraju’ svoje supruge. To ne može funkcionirati u društvu“, uvjeren je Ali Ahmed i kaže da je tako nešto jednostavno nečuveno.

“Ne može netko prebiti svoju suprugu i umalo je ubiti i onda reći da je to ‘discipliniranje’. To je nasilje i ludilo”, kaže dječak čija je snimka intervjua s razlogom nazvana Budući predsjednik.