U fokusu

2013. kao nova prilika

Srbija je povrijedila Ustav zabranom Beograd Pridea

Srbija je povrijedila Ustav zabranom Beograd Pridea

Ustavni sud je donio odluku kako je Srbija povrijedila svoj Ustav zabranivši Parada ponosa 2011. godine, prenosi radiosarajevo.ba.

“Iako je odluka Ustavnog suda ohrabrujuća za sve građane i građanke Srbije, policija, tužilaštvo i sudovi svojim radom moraju pokazati da su u svakoj prilici jači od onih koji koriste nasilje i govor mržnje”, navele su organizacije Parada ponosa i Beogradski centar za ljudska prava u svom priopćenju.

Ove organizacije su također dodale kako će Parada ponosa 2013. godine biti idealna prilika da se afirmiraju odluke Ustavnog suda u srbijanskom društvu.

“Pored toga što je našao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranom Parade ponosa prekršilo Ustav, Ustavni sud Srbije se u svojoj odluci pozvao i na praksu Europskog suda za ljudska prava u slučajevima zabrane Parade ponosa u drugim zemljama, a podnosiocu predstavke, udruženju Parada ponosa Beograd, sud je dosudio i 500 eura u ime nematerijalne štete. To je druga odluka Ustavnog suda o zabrani Parade ponosa. U svojoj odluci iz prosinca 2011. godine, taj sud je utvrdio da je zabrana Pridea 2009. godine takođe bila protuustavna i u odluci je konstantirano da je rješenjem MUP-a, kojim se organizatorima i organizatoricama nalagala promijena mjesta održavanja Parade, prekršen član 54. Ustava Srbije”, zaključili su.

Pred Europskim sudom za ljudska prava također se vode postupci protiv Srbije zbog zabrane Prideova 2011. i 2012. godine.