U fokusu

UN-ova komisija o statusu žena

Sedam od deset žena doživi fizičko i/ili seksualno nasilje u nekom trenutku života

Sedam od deset žena doživi fizičko i/ili seksualno nasilje u nekom trenutku života

Nasilje nad ženama i djevojkama je kršenje ljudskih prava pa bi i sama ta činjenica trebala biti dovoljna za poduzimanje akcije. Uz to, ovo nasilje koje se događa diljem svijeta uzrokuje ekonomske i razvojne probleme koji se u većini rasprava ipak ne ističu.

Globalno gledano, sedam od deset žena doživi fizičko i/ili seksualno nasilje u nekom trenutku života, dok njih tri od deset to iskusi od strane intimnog partnera.

To za posljedicu ima ogromne izravne i neizravne troškove koji ne pogađaju samo žrtve i njihove obitelji već sveukupno poslovanje i države. Naime, u ekonomske troškove pružanja zdravstvene skrbi i pravne pomoći koji utječu na zdravlje žena, njihovo obrazovanje i sudjelovanje u javnom životu također se ubrajaju i troškovi potrebni za procesuiranje počinitelja, kao što se u njih ubraja i manja produktivnost žrtava pa time i njihovih potencijalnih plaća.

Studija provedena u Čileu pokazuje da je jedna od posljedica obiteljskog nasilja i to što žene na plaćama gube 1. 56 milijardi američkih dolara ili više od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Ovaj problem ne pogađa samo zemlje u razvoju. Naime, u Sjedinjenim Američkim Državama trošak koji se javlja kao posljedica nasilja nad ženama od strane intimnog partnera premašuje iznos od 5.8 milijardi godišnje. Godišnji troškovi u Kanadi procijenjeni su na 684 milijuna kanadskih dolara za kaznenopravne procese, trošak za policiju im iznosi dodatnih 187 milijuna dok se na savjetovanje i obuku troši 294 milijuna. Dakle, sveukupni godišnji trošak Kanade je veći od jedne milijarde kanadskih dolara.

Za većinu je zemalja jasno da će odlučna akcija za prevenciju nasilja nad ženama i djevojkama smanjiti državne rashode i povećati produktivnost. Ipak, unatoč težini problema i njegovog utjecaja na razvoj rodno uvjetovano nasilje ostaje nevidljivo u strategijama za jačanje gospodarskog rasta. Zajedno s partnerima/cama iz ženskih pokreta, civilnog društva, vlade i privatnog sektora ovo pitanje se mora donijeti na sam vrh međunarodnog razvojnog programa.

Postoji jedna stvar koja će smanjiti državne rashode i povećati produktivnost, a to je okončanje nasilja nad ženama. To je naša poruka razvoja”, rekla je zamjenica ravnateljice UNPD-a Rebeca Grynspan na 57. zasjedanju Komisije o statusu žena koja se održala prošlog mjeseca u New Yorku.

Prevela i prilagodila Veronika Matijačić