U fokusu

U Francuskoj kontracepcija i pobačaji besplatni za sve

U Francuskoj kontracepcija i pobačaji besplatni za sve

Prvi travnja velik je dan za reproduktivna prava u Francuskoj. Prije samo nekoliko dana stupio je na snagu novi zakon kojim žene više ne moraju plaćati pobačaj, a maloljetnici kontracepciju. Iako ovo zvuči predobro da bi bilo istinito, ipak nije prvoaprilska šala.

Kako prenosi televizijska kuća France 24, povećanje reproduktivnih prava bila je jedna od najvećih obećanja u predizbornoj kampanji sadašnjeg francuskog predsjednika Françoisa Hollanda.

Novi zakon ženama daje pravo na povrat novca za obavljeni pobačaj, a djevojkama od 15 do 18 godina pravo na besplatnu kontracepciju, što uključuje i kontracepcijske pilule i umetke.

Kad je zakon usvojen u listopadu prošle godine, francuska ministrica zdravstva Marisol Touraine objasnila je da je zakon pitanje javnog zdravstva i podsjetila da pobačaj za ženu nikad nije beznačajan čin.

Francuske vlasti očekuju da će se zbog novog zakona broj pobačaja smanjiti jer se pokazalo da, u praksi, bolji pristup kontracepciji smanjuje stopu pobačaja. Oni koji tvrde da će novi zakon povećati broj pobačaja, nisu u pravu. Naime, pristup besplatnom, legalnom i sigurnom pobačaju nikad nije, ni neće, dugotrajno povećati broj izvršenih pobačaja. Pobačaj nije privlačniji samo zato što je besplatan. Pobačaj nije primamljiv izbor, već vrlo težak izbor. Žene traže pobačaj jer ga zaista trebaju te bi im zato vlade morale omogućiti slobodan i siguran pristup.

Prevela i prilagodila: Mateja Šartaj