U fokusu

Veliki dani u LGBT povijesti SAD-a

DOMA i Prop 8 na Vrhovnom sudu SAD-a

DOMA i Prop 8 na Vrhovnom sudu SAD-a

Američki Vrhovni sud u utorak i srijedu razmatrat će ustavnost kalifornijskog zahtjeva za zabranom istospolnih brakova (Prop 8) te zakona DOMA koji brak definira kao zajednicu muškarca i žene i zato istospolnim partnerima uskraćuje prava što ih uživaju heteroseksualni parovi.

Američka je javnost podijeljena oko legalizacije istospolnog braka o čemu će svjedočiti najavljeni prosvjedi pristaša i protivnika u Washingtonu.Podnesak iz Kalifornije Proposition 8, popularno nazvan ‘Prop 8’,zabranjuje istospolne brakove što je u Kaliforniji izglasano 2008.

Zakon DOMA (The Defense of Marriage Act, Obrana institucije braka) što ga je 1996., izglasao Kongres, a potpisao tadašnji predsjednik Bill Clinton, uskraćuje istospolnim partnerima povlastice zajamčene heteroseksualnim parovima kao što su pravo na zajednički povrat poreza ili automatsko nasljeđivanje.

Profesor prava na Sveučilištu Južna Kalifornija David Cruz drži malo vjerojatnim da će devet sudaca ozakoniti istospolni brak u svim saveznim državama jer Vrhovni sud radi postupno, piše agencija AFP .

‘Ako bi legalizirali istospolni brak u svim saveznim državama suci bi morali prihvatiti najšire moguće tumačenje ustava koji jamči svakome slobodan izbor partnera. Tada bi neustavnima bili proglašeni zakoni u 41 državi koje ne dopuštaju istospolnim partnerima sklapanje braka’, kaže Cruz.

Objašnjava da je ‘tradicija Vrhovnog suda napredovati po etapama’, piše agencija AFP. Suci bi mogli odlučiti da će raspravljati samo o Kaliforniji. Mogli bi odbaciti ‘Prop 8’ uz obrazloženje da protivnici nisu pretrpjeli štetu, da nemaju osobnog interesa za zabranu već samo ideološki interes. U tom bi slučaju potvrdili odluku nižestupanjskih sudova koji odbacuju ‘Prop 8’ i Kalifornija bi postala 10. država koja legalizira istospolni brak.

U srijedu će Vrhovni sud raspravljati o DOMA-i koji brak definira kao ‘zajednicu između muškarca i žene’. Suci bi mogli reći da je taj zakon neustavan, diskriminatoran. Ako bi ukinuli DOMA-u to bi značilo da bi devet država koje su legalizirale sklapanje istospolnog brka, morale primijeniti na te zajednice jednaka materijalna i druga prava što ih uživaju heteroseksualci.

Što to znači u praksi govori primjer 83-godišnje Edith Windsor, lezbijke i udovice iz New Yorka koja godinama pokušava srušiti DOMA-u. Kada je umrla njezina dugogodišnja partnerica, vlasti su od Edith Windsor zatražile da plati 363.000 dolara ako želi naslijediti pokojničin njujorški stan. Takav porez ne bi nikada morala platiti da je bila udovica iz heteroseksualnog braka.

Do danas je 31 savezna država u svoje zakone upisala brak kao zajednicu muškarca i žene. Niz udruga koje brane tradicionalnu bračnu zajednicu prosvjedovat će u Washingtonu u obrani interesa djece. Žele zabraniti i posvajanje djece istospolnim partnerima.
Do danas je pet država zabranilo posvojenje, a odobrilo ih je 18 država te Washington.
O svojim će iskustvima govoriti Robert Oscar Lopez, ‘biseksualac odrastao u domu dviju lezbijki’, od kojih je jedna bila njegova biološka majka. Ispričat će svoje teškoće odrastanja uz osobe istog spola ‘što mu je onemogućilo da nauči muške i ženske društvene mehanizme’ te je zbog toga bojažljiv i usamljen.

Prema studiji Instituta Williams, više od polovice žena i petina gay-muškaraca mlađih od 50 godina odgaja dijete. Od 650.000 istospolnih parova, od kojih je 130.000 vjenčanih, u 125.000 domova živi 220.000 djece biološke ili posvojene.