U fokusu

o gostovanju azerbajdžanskog predsjednika u hrvatskoj

Premijer organizacijama za ljudska prava: ‘Kada budu dolazili po lovu u Vladu, neka se pitaju odakle dolazi’

Premijer organizacijama za ljudska prava: ‘Kada budu dolazili po lovu u Vladu, neka se pitaju odakle dolazi’

M.K. / H-alter

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se na sjednici Vlade i na prosvjed Kuće za ljudska prava i Centra za mirovne studije uoči dolaska predsjednika Azerbajdžana İlhama Alijeva u Hrvatsku.

“To je država koja nikada nije bila demokracija niti će biti. Ali je nepošteno i nepravedno napadati predsjednika Josipovića da se sastaje s korumpiranim diktatorom. On se bori za komercijalne ugovore naših tvrtki od kojih će se isplaćivati plaće našim radnicima, doprinosi, mirovine, pa i novac za te udruge. Drugi put kad budu dolazili u Vladu po lovu, neka se pitaju od kuda ta lova dolazi. Ima zemalja s kojima ne bismo surađivali, ali Azerbajdžan je iznad te crte”, kazao je u svom stilu.

Podsjetimo, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije prosvjedom ispred hotela Esplanada u Zagrebu upozorili su danas na teška kršenja ljudskih prava u Azerbajdžanu, posebice novinara i novinarki, ali i aktivista i aktivistkinja, kao i političkih oponenata i oponentica sadašnjeg predsjednika İlhama Alijeva koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. 

Nakon što je Parlamentarna skupština Vijeće Europe u siječnju ove godine donijela rezoluciju u kojoj je izrazila zabrinutost sa situacijom u Azerbajdžanu i kritizirala restriktivnu implementaciju sloboda građana, nepravedna suđenja i nepotreban utjecaj izvršne vlasti, azerbajdžanske vlasti pritvorile su građane koji su protestirali protiv korupcije i siromaštva u sjeverozapadnom gradu Ismayilliu, te su prekinuli dva protesta u Bakuu pri čemu su uhapsili više od sedamdeset mirnih i nenasilnih prosvjednika, podsjećaju udruge.

Aktivisti i aktivistice držali su natpise s imenima nekih od uhapšenih prosvjednika. Među uhapšenima je i prominentni bloger Emin Milli, aktivistkinja za ljudska prava i dobitnica Rafto nagrade Malahat Nasibova, odvjetnik za ljudska prava Intigam Aliyev i istraživačka novinarka, dobitnica nagrade Fritt Ord Foundation i ZEIT Foundation Khadija Ismayilova.