U fokusu

Hollaback - reagiraj Hrvatska

Spot o uličnom uznemiravanju

Spot o uličnom uznemiravanju

Vjerujemo kako obilježavanje povijesno značajnih događaja, odnosno akcije koje tim povodom  provode razni akteri civilnog društva  mogu utjecati na povećanje  aktivističkog entuzijazma i društvene promjene, te objavom našeg spota na  Međunarodni dan žena želimo tome doprinijeti.

Ipak –  aktivizam je potreban kroz cijelu godinu!

 

PREDSTAVLJAMO SPOT O RODNOM ULIČNOM UZNEMIRAVANJU:

Velik broj žena i LGBT osoba doživjelo je uznemiravanje na javnim mjestima barem jednom u životu i vrlo lako se mogu s njime identificirati – samo treba spomenuti šlatanje, dobacivanje prostota, slijeđenje od neznanaca… Za osobe koje to doživljavaju grad nije (uvijek) sigurno niti ugodno mjesto.

Međutim, čini se da sama činjenica što je uznemiravanje toliko rasprostranjeno opravdava opće prihvaćeno vjerovanje da se radi o nečemu što jednostavno moramo podnositi ako smo ženskog spola, homo/biseksualne orijentacije, ili ako odstupamo od tradicionalnih rodnih normi. Grad je sigurno i ugodno mjesto, a uznemiravanje je samo sitna neugodnost – ili?

U Hollabacku – Reagiraj! Hrvatska smatramo da je ulično uznemiravanje oblik rodno uvjetovanog nasilja za kojeg nema opravdanja. Ono ne smije biti “nešto što moramo podnositi“. S ciljem osvještavanja o tom problemu pokrenule smo sljedeće akcije…

…provele online anketu u kojoj smo potvrdile visoku učestalost raznih oblika interakcija s neznancima koje bi se mogle svrstati pod uznemiravanje. Pitale smo i za osjećaje koji se javljaju nakon tih interakcija i vidjele da se radi o uznemiravanju, jer većinom dovodi do negativnih emocija poput straha, bespomoćnosti ili nelagode; te

…osmislile spot o uličnom uznemiravanju, koji prikazuje neke od rezultata istraživanja i tri oblika uznemiravanja: uvredljivo dobacivanje ženama, uvredljivo dobacivanje gej paru i tzv. “šlatanje”. Namjera spota je prikazati ovaj fenomen i potaknuti sve na REAKCIJU. Zato vas pozivamo da s nama podijelite vaše iskustvo s uznemiravanjem!  

Spot je režirao i montirao Ivan Radović, student na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a scene smo snimali u jesen 2012. u Zagrebu. Želimo reći VELIKO HVALA Ivanu na strpljenju s našim idejama, hirovima i nemogućnosti da ostanemo ozbiljne na snimanju. Također se ZAHVALJUJEMO našim prijateljima, amaterskim glumcima.

Iako smo se zabavili na snimanju, svjesni smo kako nije ugodno biti u situacijama koje smo pokušali dočarati spotom.  {slika}

Članice Hollabacka Hrvatska