U fokusu

Inače Srbija neće u EU

Ove godine mora se održati Beograd Pride!

Ove godine mora se održati Beograd Pride!

Predstavnici Europske komisije, koji su nedavno boravili u Beogradu u okviru Unapređenja stalnog dijaloga Srbije i EU, istaknuli su kako će u narednim mjesecima iznimnu pažnju posvetiti praćenju prava seksualnih manjina u Srbiji.

To se prije svega odnosi na održavanje Povorke ponosa u Beogradu, prenosi Danas.rs.

“Unija smatra da je postojeća zakonska regulativa u domeni prava LGBT populacije u Srbiji adekvatna, ali da je neophodno pojačati napore kako bi u praksi bila provedena propisana načela”, kazao je izvor ovog srbijanskog medija.

Štoviše, nizozemski stručnjak za Zapadni Balkan Johan van Merienboer istaknuo je kako Nizozemska sigurno neće dopustiti da se Uniji pridruži ni jedna zemlja koja ne poštuje prava seksualnih manjina.

“Ne čudi činjenica da EU inzistira na poštovanju tih prava, ne samo u Srbiji već i u državama članicama. Kada je riječ o Srbiji, Bruxelles stavlja poseban naglasak na sprječavanje diskriminacije seksualnih manjina, budući da su vlasti dvije godine zaredom donosile odluku o zabrani održavanja Parade ponosa”, poručila je Hana Semanić, članica Centra za istraživanja proširenja EU iz Budimpešte.