U fokusu

'pritvaranje novinara i novinarki u slučajevima klevete je nedopustivo'

Novinarka Babić još jednu noć provest će u zatvoru

Novinarka Babić još jednu noć provest će u zatvoru

O puštanju iz zatvora u Remetincu novinarke Jasne Babić, pritvorene zbog neodazivanja sudskim pozivima, zagrebački Općinski kazneni sud odlučivat će sutra zatvoreno za javnost, doznaje se od glasnogovornika tog suda Dražena Kevrića.

Izvanraspravno sudsko vijeće najavilo je za 10,30 sati sjednicu na koju je pozvana i braniteljica Jasne Babić po službenoj dužnosti, koja je i predložila da joj se ukine pritvor, rekao je glasnogovornik suda, prenosi Tportal.

Ukine li joj vijeće pritvor, novinarka će odmah na slobodu, a u suprotnom će u Remetincu ostati do ponedjeljka ujutro, za kada je najavljena rasprava u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. pokrenuo Josip Radeljak, zvan Dikan. Upravo zbog neodazivanja na sudske pozive za rasprave u tom slučaju, sud joj je krajem studenoga i odredio tzv. disciplinski pritvor.

Jasnu Babić posjetila je danas njezina braniteljica po službenoj dužnosti Laura Valković, po kojoj je novinarka pozdravila sve, zahvalila svima koji je podupiru te poručila da se osjeća dobro.

Pritvaranje novinarke osudili su Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatski P.E.N. centar te predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović, koja je sinoć za HRT izjavila da slučaj Jasne Babić vrlo zabrinjava i da se takvi slučajevi ne bi smjeli događati u Hrvatskoj ni i u bilo kojoj drugoj državi koja sebe naziva demokratskom. Ocijenila je da je pritvaranje novinara u slučajevima klevete nedopustivo te da bi hrvatska vlada trebala ‘konačno krenuti u proces dekriminalizacije klevete’.

Jasna Babić u novinarstvu je 35 godina. Uglavnom je pisala o sprezi politike i kriminala, korupciji i ratnim zločinima, a autorica je i dviju knjiga – ‘Zagrebačka mafija’ i ‘Urota Blaškić’.