U fokusu

6. Dani Marije Jurić Zagorke

Predstavljen strip o Zagorki i dodijeljena Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena i rodne problematike

Predstavljen strip o Zagorki i dodijeljena Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena i rodne problematike

U četvrtak 29.11. je u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke predstavljen strip “Zagorka: Biografija” autorice Lee Kralj Jager te dodijeljena Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena odnosno rodne problematike.

U sklopu 6. Dana Marije Jurić Zagorke održana je promocija stripa “Zagorka: Biografija” autorice Lee Kralj Jager i izdanju Centra za ženske studije koji je dosad na različite načine pridonio revalorizaciji života i djela Marije Jurić Zagorke. Strip su predstavile dr.sc.  Leonida Kovač i Asja Bakić.

Važnost ovog projekta leži upravo u mediju u kojem se autorica bavi životom Marije Jurić Zagorke jer strip omogućuje da se ozbiljnim temama bavimo na popularan način. Također je bitno ukazati i na subverzivni potencijal suvremenih strip crtačica koje u ovaj medij unose zanimljive feminističke intervencije. Prema riječima Leonide Kovač, ta subverzivnost razlog je opsesije s kojom i danas čitamo Zagorkine romane.

{slika}

Radi se o pilot izdanju ili, kako navodi autorica, “prvom koraku prema potpunoj biografiji Marije Jurić Zagorke u stripu”. S nestrpljenjem iščekujemo sljedeće izdanje.

Strip se po cijeni od 20kn može nabaviti u prostoru Centra za ženske studije na adresi Dolac 8.

Centar za ženske studije već četvrtu godinu dodjeljuje  Nagradu kao poticaj rodno-osjetljivom obrazovanju i politici ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.

O nagradama je odlučila tročlana prosudbena komisija koju su činile dr.sc. Aleksandra Čižmešija, dr.sc. Nadežda Čačinović i dr.sc. Dubravka Crnojević-Carić. Prvu nagradu zaslužila je Marica Malenica, studentica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za rad Žene na rubu živčanog sloma koji je nastao pod mentorstvom dr.sc. Živke Juričić. Druga nagrada pripala je Mariji Adrić, studentici Akademije Likovnih umjetnosti u Zagrebu za rad Selidba uzorak, a treća je nagrada dodijeljena Martini Križanić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu za rad Slatko lice pobune: ženstvene i konzumerističke subverzivne prakse japanskih subkultura kao izraz otpora tradiciji i patrijarhatu. Posebne pohvale primile su studentice Ivana Mihaela Žimbrek i Petra Petrušić.

Radovi će biti objavljeni na internetskim stranicama Centra za ženske studije.