U fokusu

Europski sud za ljudska prava presudio protiv katoličke Poljske

Europski sud za ljudska prava presudio protiv katoličke Poljske

Poslije četiri godine sudskih natezanja, Europski sud za ljudska prava u Luksemburgu presudio je u korist Poljakinje iz Lublina koja je sa 14-godina silovana, da bi je zatim crkveni i medicinski dužnosnici pokušali spriječiti da napravi pobačaj

Odlukom suda poljska država mora platiti neimenovanoj djevojci i njenoj majci 61 tisuću eura.

Poljska ima jedan od najrigidnijih zakona o pravu na pobačaj u cijeloj Europi. Abortus je dozvoljen samo u slučaju incesta, ugroženosti života majke ili fetusa te silovanja.

No činjenica da je djevojka u dobi od 14 godina dobila i potvrdu od javnog tužitelja da je zanijela tijekom ‘nezakonitog spolnog odnosa’ nije bila dovoljna nekim društvenim silama u Poljskoj.

U prvoj bolnici djevojka je dospjela u kontakt s katoličkim svećenikom koji ju je pokušao odvratiti od čina, a zatim joj je ginekolog odbio napraviti abortus. Bolnica je, štoviše, izašla u javnost sa slučajem koji je tako postao dio oštre debate oko prava na pobačaj u Poljskoj, zemlji u čijem društvenom životu postoje snažne ultrakonzervativne snage i koju se često etiketira kao ‘najkatoličkiju’ na Starom kontinentu.

Majka trudne djevojčice potom je pokušala u bolnici u Varšavi, ali i tamo joj je osoblje uskratilo pravo na pobačaj izvlačeći se pred odgovornošću na pritisak javnosti i raznih udruga. One abortus nazivaju ubojstvom i pritom se uglavnom pozivaju na katolički nauk.

Naposljetku je majka trudne 14-godišnjakinje uspjela pronaći bolnicu u Gdanjsku i tamo je njenoj kćerki napravljen pobačaj.

Sud je utvrdio da su tijekom tog mučnog procesa dvije žene bile izložene manipulacijama, maltretiranjima – u jednom trenutku završile su i u policijskoj postaji na višesatnom ispitivanju. Nakon toga, majka djevojčice optužena je da nagoni kćerku na pobačaj, čak joj je u jednom trenutku djevojčica bila oduzeta i smještena u prihvatilište. Država ih, dakle, prema mišljenju suda nije zaštitila nego je čak dala doprinos u maltretiranju. Djevojčica je morala ostvariti zakonito pravo na pobačaj, a bolnica nije smjela njen slučaj iznositi u javnost.

Irski portal Irish Times piše da bi odluka Europskog suda za ljudska prava mogla imati posljedice i na zakonodavstvo u Irskoj, još jednoj većinski katoličkoj zemlji koja po pitanju abortusa ima mnogo restriktivnije zakone nego, primjerice, Hrvatska i velika većina europskog kontinenta.