U fokusu

Poraz države

Ponovno zabranjen Pride u Beogradu?

Ponovno zabranjen Pride u Beogradu?

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je Paradu ponosa koja je najavljena za subotu, 6. listopada, saznaje beogradski tabloid Blic.

Maja Mićić iz Organizacionog odbora Pridea kazala je za e-Novine da još uvijek nisu dobili službene informacije o zabrani, ali dodaje da ‘to može da znači pripremu terena za zabranu, s obzirom na ranija iskustva’.

“Zabranjena je šetanja, ali ne i manifestacija koja traje šest dana. Dosadašnje sigurnosne procjene govore da je to skup visokog rizika”, kaže dobro obaviješten izvor Blica.

Organizatorima Parade ponosa još nitko nije zvanično potvrdio da će skup i šetnja zakazana za 6. listopada biti zabranjeni. Goran Miletić iz organizacionog odbora kaže da će ukoliko se tako nešto dogodi to biti prije svega poraz države.

Još uvijek nema zvanične potvrde iz MUP Srbije, ali je premijer i resorni ministar Ivica Dačić ranije kazao da da Vlada neće odlučivati o održavanju Parade ponosa i ponovio da je MUP taj koji će donijeti odluku.

S druge strane, organizatori su naveli u ponedjeljak da vjeruju da će se Parada desiti. Za njih je kako kažu Parada ponosa zvanično već počela u nedjelju navečer žurkom otvaranja i trajat će uz različite programe LGTB aktivnosti i kulture sve do 6. listopada kada će biti završena šetnjom kroz centar Beograda.