U fokusu

Feministička izložba izazvala kontroverze na ovogodišnjem Edinburškom umjetničkom festivalu

Žene bojkotiraju izložbu za žene

Žene bojkotiraju izložbu za žene

Izložba Only Women Women Only (OWWO) otvorena je isključivo posjetiteljicama, te donosi radove ženskih umjetnica. Iako su organizatori očekivali ozlojeđene reakcije od strane muškaraca, na njihovo je iznenađenje etiketa izložbe “samo za žene” većinom izazvala gnjev žena. Štoviše, neke žene odlučile su i bojkotirati izložbu.

Glavna kustosica Sarah Wilson u intervjuu za The Scotsman izjavila je: “Nekoliko ženskih umjetnica odbilo je sudjelovati uz objašnjenje da je takav event grozna ideja. Žene su dolazile s pritužbama kako su se teško borile za jednaka prava, a time se sve unazaduje”. Važno je naglasiti i da je koncept umjetnice bio da muškarci samo prvi mjesec ne mogu posjetiti izložbu, tako da im je od 27. kolovoza, cijeli drugi mjesec trajanja izložbe, ulaz omogućen.

Izložba je ušla u fokus i na predavanju Marine Abramović za Meltdown 2012 u Londonu. Iako je bila neodlučna u vezi projekta, u konačnici ga je podržala kao nešto čudno i drugačije izjavivši kako umjetnici mogu činiti što god žele. Alison Auldjo, vlasnica i kuratorica Edinburgh’s Union Galerije, jedna je od žena koja su odabrale bojkot izložbe. “To je nešto u što ne želim biti upletena kao umjetnica. Dani u kojima vlada rodna diskriminacija su gotovi i svi bi trebali raditi zajedno kao jednaki. Nisam posjetila izložbu jer ne želim da se misli kako podržavam women only okupljanja.” S druge strane, Wilson tvrdi: “Muškarci i žene su u svojoj osnovi drugačija bića. Ne postoji razlog zbog kojeg mi ne bi bila dopuštena uporaba moje slobode govora i postavljanje izložbe koja je namijenjena samo za žene.”

Dakle, je li ipak neprikladno što se izložba poput Wilsonine osporava dok su umjetnice u muzejima još uvijek nedovoljno zastupljene?