U fokusu

Gay profesor dobio pravnu bitku, prva presuda za diskriminaciju

Varaždinski Općinski sud utvrdio je da je Dario Krešić, asistent na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, bio diskriminiran na radnom mjestu jer je gay. Sud je, naime, usvojio dio tužbenog zahtjeva, pa je, prema presudi donesenoj u četvrtak, Fakultetu organizacije i informatike zabranjeno poduzimanje bilo kakvih radnji koje bi spriječile njegovo napredovanje.

Gay profesor dobio pravnu bitku, prva presuda za diskriminaciju

Varaždinski Općinski sud utvrdio je da je Dario Krešić, asistent na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, bio diskriminiran na radnom mjestu jer je gay. Sud je, naime, usvojio dio tužbenog zahtjeva, pa je, prema presudi donesenoj u četvrtak, Fakultetu organizacije i informatike zabranjeno poduzimanje bilo kakvih radnji koje bi spriječile njegovo napredovanje. Krešić je svoj fakultet zbog diskriminacije tužio 2010. godine, tvrdeći da ne može napredovati u znanstvenom zvanju zato što je gay te da ga na fakultetu šikaniraju zbog njegove seksualne orijentacije.

Tužba protiv FOI-ja bila je prva tužba takvoga tipa u Hrvatskoj. Umješači u sporu bili su udruge Kontra i Iskorak, kojima se Krešić prvi put obratio još 2009. godine, jer su mu kolege i nadređeni dobacivali šale na račun njegove seksualne orijentacije. Nakon dopisa koji je njihov odvjetnik uputio upravi fakulteta, vodeći ljudi pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja, nakon čega je Krešić očekivao normalizaciju odnosa na fakultetu, međutim dogodilo se suprotno – Krešić je sustavno sprečavan u napredovanju na radnom mjestu, a odnosi s kolegama dodatno su se pogoršali

Udruge Kontra i Iskorak te sam Krešić o svemu će se oglasiti tek u ponedjeljak na konferenciji za medije. 

Dekan Fakulteta Vjeran Strahonja, pak, kaže da je tužbeni zahtjev imao više točaka te da su odbijene sve koje se odnose na diskriminaciju, dok se dio tužbe koji je usvojen odnosi na administrativne propuste.