U fokusu

edukacija snaga reda i sigurnosti

Policajac o nasilju nad homoseksualcima: “Znamo kako je Hitler riješio taj problem”

Policajac o nasilju nad homoseksualcima: “Znamo kako je Hitler riješio taj problem”

S.K.

Nakon teksta o homofobnom fizičkom i verbalnom napadu na šest djevojaka u Splitu te nekorektnom postupanju policije u tom slučaju, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pokrenula je antidiskriminacijski postupak i uputila žurni upit o tom događaju Ravnateljstvu policije.Napadnute djevojke obratile su se pravnom timu Iskoraka i Kontre , koji će prijaviti policajce koji su se ponijeli neprofesionalno i protuzakonito, kaže Sanja Jurasiz udruge Kontra i postupanje policije ocjenjuje sramotnim.

Podsjetimo, šest je djevojaka napala skupina muškaraca, zbog toga što su pretpostavili da su lezbijke, na plaži Bačvice u nedjelju u 4.30 sati. Tukli su ih, a jednu od njih su i cipelarili dok je bila na podu te im vikali: “Lezbače, svi ste vi bolesni, sve vas treba ubiti”. Pozvale su policajce, ali dvojica koji su došli na mjesto događaja nisu priveli napadača koji jedini nije pobjegao. Štoviše, policajac ga je oslovio prezimenom, a napadač je pred policijom prijetio djevojkama: “Tukli smo vas prošle godine na Prideu, tući ćemo vas opet”. Policajac je bacio na pod djevojku koja je prigovorila zašto to dopuštaju. Otišle su u postaju kako bi prijavile napad, ali tamo su ih omalovažavali i nisu ozbiljno shvaćali navode da je riječ o zločinu iz mržnje, a jednoj je djevojci koja se žalila na ponašanje na očevidu policajac rekao da će joj “opaliti trisku”.Nasilje motivirano homofobijom nije rijetko u Splitu, ali se ne prijavljuje. Jedan od razlog za to je baš ponašanje policije prema žrtvama.

Matea Popov iz Zagreb Pridea je u sklopu Centra za LGBT ravnopravnost sudjelovala u edukaciji policijskih službenika o suzbijanju nasilja protiv LGBT osoba i kaže da je načelno zadovoljna suradnjom s policijom, iako se upravo u Splitu tijekom edukacije dogodilo da je jedan od policajaca iz Odsjeka za terorizam i ekstremna nasilja komentirao: “Znamo kako je taj problem riješio Hitler“.