U fokusu

Arhiva feminističkih performansa predstavljena u Zagrebu

Na putu međunarodnog projekta arhiva performansa re.act.feminism našla se Galerija Miroslav Kraljević u Šubićevoj 29 u Zagrebu, u kojoj je u subotu 5. svibnja otvorena izložba/prezentacija koja sadrži preko 200 radova umjetnica iz cijeloga svijeta. Re.Act.Feminism #2 je rastući, privremeni i živi arhiv performansa koji putujući kroz gradove Europe predstavlja, aktualizira i nadopunjuje feminističke, rodno-kritičke i queer performativne radove umjetnica i umjetničkih kolektiva od 60-ih godina do danas kroz fotografsku, tekstualnu i video dokumentaciju.

Arhiva feminističkih performansa predstavljena u Zagrebu

Na putu međunarodnog projekta arhiva performansa re.act.feminism našla se Galerija Miroslav Kraljević u Šubićevoj 29 u Zagrebu, u kojoj je u subotu 5. svibnja otvorena izložba/prezentacija koja sadrži preko 200 radova umjetnica iz cijeloga svijeta. Re.Act.Feminism #2 je rastući, privremeni i živi arhiv performansa koji putujući kroz gradove Europe predstavlja, aktualizira i nadopunjuje feminističke, rodno-kritičke i queer performativne radove umjetnica i umjetničkih kolektiva od 60-ih godina do danas kroz fotografsku, tekstualnu i video dokumentaciju. Glavni organizator ovog projekta je berlinska organizacija za istrazivanje eksperimentalnih i rodno-kritičkih kulturnih praksi cross links e.V., dok je organizator programa i prezentacije projekta u Zagrebu kao i  jedan od sedam partnera projekta Galerija MK.

Trenutačno, stalno-rastući arhiv fokusiran je na umjetnice iz istočne i zapadne Europe, mediteranskog kruga i Bliskog istoka, SAD-a te južne Amerike. Među zastupljenim umjetnicama su Carolee Schneemann, Marina Abramović, Valie Export, Yoko Ono, Gina Pane, Ulrike Rosenbach, Yvonne Rainer, Orlan i Katarzyna Kozyra. Poseban naglasak je na lokalnim izvođačkim umjetnostima svake od zemalja partnera koje sudjeluju u ovom projektu, te će arhiv koji za sada predstavlja dvije hrvatske umjetnice performansa, Sanju Iveković (Make Up – Make Down 1976, Instrukcije br. 1 1976) i Sandru Sterle (Mučnina 2008), biti nadopunjen brojnim novim imenima. Treba spomenuti i druge umjetnice regije Tanju Ostojić, Milicu Tomić, Maju Bajević, Vericu Kovacevsku, Katalin Ladik … Sadržaj arhiva dostupan je na stranici http://reactfeminism.org, a nakon prezentacije u Zagrebu bit će obogaćen novim radovima s fokusom na umjetnice/ke iz regije.

Prezentaciju arhiva u Zagrebu prate i diskurzivni i edukacijski programi koji se usredotočuju na lokalno stanje istraživanja (povijesti) performansa. Dvije radionice, pod vodstvom Suzane Marjanić, organizirane su 04. i 11.05. od 17-20 sati, pod naslovom “Zoo scena i eat art” te “Performativna glazba”.  U sklopu programa u re.act.feminism2 u Zagrebu  18. svibnja u 17.30 h održat će se i diskusija na temu “Historizacija, ponovna izvedba i arhiviranje performansa (kustoska, istraživačka i umjetnička perspektiva)” na kojoj će, među ostalim, sudjelovati Sandra Sterle i  Kontejner, Bettina Knaup, Sanja Iveković, Jelena Petrović, Iva Kovač i Elvis Krstulović.

Radionice, diskusije, kao i prijedlozi publike, bit će baza za razmatranje uključivanja novih radova u arhiv re.act.feminism, potičući na taj način suradnički proces kuriranja i konceptualizacije arhiva, glavnih kustosica i selektorica Bettine Knaup i Beatrice E. Stammer. Do koje su mjere suvremeni kustoski projekti oblikovani feminističkim, rodnim ili queer teorijama, odnosno koji su teorijski i prezentacijski alati kojima se služe, jedno je od pitanja kojim se bavi izložba u Zagrebu. Iako arhiv predstavlja žene – umjetnice performansa, zanimljiva su daljnja kretanja koncepta ovog putujućeg arhiva u nastajanju. Postoje li i muški feministički umjetnici performansa i treba li ih uključiti? Stoga, ovo je i poziv svim zainteresiranim za izvedbene umjetnosti, feminističku, rodnu i queer teoriju na aktivno uključivanje i korištenje arhiva kao edukacijskog i istraživačkog materijala tijekom njegove prezentacije u Zagrebu do 26. svibnja 2012.